Erdoğan kitart Putyin mellett

  • narancs.hu
  • 2023. május 20.

Külpol

A török elnök továbbra is „különleges kapcsolatot” ápol Putyinnal, mondta a sorsdöntő választások második fordulója előtt.

Törökország nem hajlandó engedni a nyugati nyomásnak, és tovább erősíti politikai és gazdasági kapcsolatait Moszkvával – hangsúlyozta az ország elnöke egy héttel az elsőfordulós győzelme után. „Oroszországnak és Törökországnak szüksége van egymásra minden lehetséges területen” – nyilatkozta Erdoğan a CNN-nek adott pénteki interjújában, hangsúlyozva saját „különleges kapcsolatát” Oroszország elnökével, Putyinval.

„A nyugati megközelítés nem túl kiegyensúlyozott megközelítés” – mondta Erdoğan. „Mi nem tartunk ott, hogy szankciókat rónánk Oroszországra, mint a Nyugat.”

Annak ellenére, hogy Törökország tagja a NATO-nak, az oroszok Ukrajna ellen folytatott háborújának kitörése óta Ankara erősítette gazdasági kapcsolatait Moszkvával, és hozzájárult a többi európai ország által szankcionált, olcsó orosz olaj importjához.

Miközben humanitárius segítséget nyújtott és saját gyártású Bayraktar drónokat szállított Ukrajnának, Törökország semleges félként állította be magát a konfliktusban, több tárgyalásnak adott otthont a két fél között.

 
Recep Tayyip Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje voksolni érkezik Isztambulban 2023. május 14-én, a török elnökválasztás első fordulójának napján. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak.
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin
 

 

Erdoğan kiemelte közvetítői szerepét a frissen megújított Fekete-tengeri gabonakereskedelemben is, amely lehetővé tette Ukrajna blokád alatt álló kikötőiből származó áruk eljutását a világpiacra. Egy szerdai beszédében hangoztatta az egyezmény sikerét, és Putyint egy „kedves barátnak” nevezte.

Az orosz kérdés előtérbe került a török elnökválasztáson, miután Erdoğan liberális demokrata kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu múlt héten megvádolta az oroszokat, hogy titkos eszközökkel segítik ellenfelét, és a választókat ellene fordítják.

Mivel egyik jelölt sem kapta meg az egyértelmű győzelemhez szükséges többséget az előző vasárnap, így a két jelölt újra szembenéz egymással a következő hétvégén. Erdoğan több mint 49 százalékot megszerezve komoly kihívás elé állítja Kılıçdaroğlut, hogy behozza a két évtizede hatalmon lévő elnök előnyét.

Erdoğan a CNN-nek adott interjújában utalt arra, hogy valószínűleg nem fogja megváltoztatni külpolitikai álláspontját, és változatlanul ellenzi Svédország NATO-tagságára vonatkozó kérelmét. „Jelenleg nem vagyunk készen Svédország felvételére, mert egy NATO-tagállamnak határozott álláspontot kell képviselnie a terrorizmus elleni harcban.” Az ankarai vezetés nem először vádolja a svédeket azzal, hogy megtűrik az országukban azokat kurdokat, akiket a törökök terroristának tartanak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk