Erdogan: „Én is várok önöktől valamit”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 6.

Külpol

A török elnök sürgősen kéri az F-16-os vadászgépeket Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásáért.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán ismét értésre adta, hogy Ankara amerikai F-16-os vadászrepülőgépekért és modern felszerelésekért cserébe hajlandó csak véglegesen hozzájárulni Svédország NATO-csatlakozásához.

Az államfő már elküldte a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot a török parlamentnek ratifikálásra. Most azonban – Katarból hazafelé tartó repülőútján – hivatalának közlése szerint kijelentette, hogy cserébe „én is várok Önöktől valamit”.

Kijelentette, hogy az amerikai kongresszusnak a svéd NATO-szerződés török ratifikálásával egy időben kell beleegyeznie az F-16-osok leszállításába Ankara számára.

Ez török nézőpontból nyilván nem zsarolás vagy játék, hiszen az elnök már korábban is megmondta, hogy ez a feltétele:

A törvényjavaslat október végén került a török parlament külügyi bizottsága elé, konszenzus híján azonban eddig nem tudták előterjeszteni plenáris szavazásra.

Az amerikai kormány korábban közölte, hogy támogatja a meglévő F-16-os vadászrepülőgépek korszerűsítését és az új repülőgépek leszállítását Törökország számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk