Erőfölénnyel való visszaélés miatt indított pert azt Apple ellen az Egyesült Államok kormánya

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 22.

Külpol

A kereset szerint a vállalat törvényellenesen monopolizálja az okostelefonok piacát.

Erőfölénnyel való visszaélés miatt az Egyesült Államok kormánya és tucatnyi szövetségi állam indított pert csütörtökön az Apple amerikai technológiai óriásvállalat ellen.

A bírósági kereset szerint a vállalat törvényellenesen monopolizálja az okostelefonok piacát, amikor akadályoz innovatív alkalmazásokat, hátrányba hoz felhőalapú szolgáltatásokat, kizár egyes üzenő-alkalmazásokat, és csökkenti a nem-Apple okosórák alkalmazhatóságát készülékein. Merrick Garland igazságügyi miniszteri tisztséget viselő szövetségi főügyész közleményében úgy fogalmazott,

„a fogyasztók nem fizethetnek magasabb árat azért, mert vállalatok megsértik a trösztellenes törvényeket.”

Hozzátette, hogy a kereset azzal a feltételezéssel él, hogy az Apple nem pusztán saját érdemének köszönhetően, és a verseny révén volt képes monopol helyzetet elérni az okostelefonok piacán, hanem azért is, mert megsértette a szövetségi törvényt. Hangsúlyozta, hogy a vállalat az amerikai okostelefon-piac több mint 65 százalékát uralja, és kifogásként megemlítette, hogy a cég egy iPhone-ért csaknem 1600 dollárt kér.

Az Apple ellen indult per az értékelések szerint a legnagyobb hatású lehet a nagy technológiai cégek ellen eddig indított versenypiaci perek között az Egyesült Államok kormánya részéről. A cég részvényeinek árfolyama a per megindításának bejelentése nyomán csütörtökön több mint 3 és fél százalékkal csökkent.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?