Észak-Korea pályára állított egy katonai kémműholdat

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Külpol

Az ENSZ elítélte a rakéta kilövését, az Egyesült Államok az ENSZ-határozat megsértéséről beszél.

Észak-Korea azt állítja, hogy sikeres volt a katonai kémműhold kilövése, miután idén két korábbi kísérlet kudarcot vallott – írja a 444.hu a BBC cikke nyomán.

A sikerhez annak is lehet köze, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un szeptemberi találkozója után Moszkva felajánlotta segítségét az észak-koreai űrprogramhoz. Dél-Koreai megerősítette, hogy az északi ország segítséget kaphatott az oroszoktól, de egyelőre azt még nem tudták bizonyítani, hogy a műhold valóban működőképes.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint a Malligyong-1 nevű műhold „pontosan” állt pályára, a kilövést pedig Kim Dzsong Un is követte. Észak-Korea hétfőn tájékoztatta arról Japánt, hogy újra megkísérli a rakéta fellövését, miután májusban és augusztusban is kudarccal ért véget a küldetés. Japán úgy tudta, hogy a kilövést szerdán hajtják végre, de végül korábban, kedden tették.

A kémműhold azért jelent veszélyt, mert segítségével nemcsak könnyebben tudják kivédeni majd az országot érő támadásokat, de a saját támadásaik is pontosabbak lesznek.

A kilövést követően Dél-Korea bejelentette, hogy újra megfigyelés alá vonják az északi határ mentét, és ezzel lépéseket tesz a két ország között 2018-ban a katonai feszültség csökkentését célzó megállapodás egyes részeinek felfüggesztésére.

Az ENSZ már elítélte a rakéta kilövését, az Egyesült Államok pedig az ENSZ-határozat megsértéséről beszél. A japán kormány rövid időre vészhelyzetet rendelt el Okinavában, amely felett a műhold átrepült.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk