EU: nincs megegyezés az újabb szankciókról

  • narancs.hu
  • 2022. május 16.

Külpol

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajembargót is magában foglaló szankciós csomagról.

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak - közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozását követően Josep Borrell közölte: továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tanácskozás során a szakminiszterek őszinte megbeszélést folytattak az egyes tagállamok álláspontjáról, Magyarország is ismertette az új szankciók bevezetése esetén jelentkező gazdasági jellegű nehézségeit. A megbeszélés folytatódik mindazokról a részletekről, melyekkel a tagállamok szembesülhetnek - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter a tanácskozás szünetében tartott rövid sajtótájékoztatót, ahol elismételte, hogy Magyarország nem támogatja az olajembargót.  A külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a vezetékes orosz olajról való leválás itthon és Horvátországban együtt 280 milliárd forintos beruházással járna, és ezután 55-60%-kal megemelkedne itthon az üzemanyagok ára, ami általános áremelkedést hozna, így ennek enyhítésére egy 15-18 milliárd eurós beruházási tervet várunk az Európai Bizottságtól, ha pedig ilyet nem tud felkínálni, ami valószínű, akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól, mert csak ebben az esetben támogatjuk a hatodik uniós szankciós csomagot.

Múlt heti lapszámunkban Holoda Attila energetikai szakértővel készítettünk interjút a gázhiányról. Hodola többek között arról is beszélt, hogy a gázelzárással való orosz fenyegetés és zsarolás különösen súlyosan érint egy olyan országot, amelynek a vezetői fokozták az energiafüggőséget, amelyben a lakosság jelentős része él energiaszegénységben és ahol államilag bátorítanak energiapazarlásra.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk