Európába járnak az oroszok oltásért

  • narancs.hu
  • 2021. november 30.

Külpol

Kevés helyre utazhatnak Szputnyikkal, úgyhogy mást szeretnének kapni. Áprilisban még fordítva volt: sokan az EU-ból mentek Oroszországba oltatni, amíg az Unióban kevés volt vakcina.

Feléledt az Oroszország felől Európába áramló vakcinaturizmus - erről a Deutsche Welle (DW) ír. A lap hozzáteszi, hogy ez trendfordulást jelent, ugyanis áprilisban még épp fordítva volt. Németországban és más uniós államokban akkor még azoknak szerveztek utakat, akik Oroszországba mentek felvenni az oltást, ugyanis tavasszal Európában éppenhogy hiány volt a koronavírus elleni védőoltásból.

Most azonban már az oroszok választanának inkább másik típusú vakcinát, ennek oka a cikk szerint pedig az, hogy az oroszoknak egyre nagyobb gondot jelent a külföldi utazás, amely nemcsak a turistákat, hanem az üzletembereket és a diákokat is érinti. 

A vakcinaturizmus odáig jutott, hogy Oroszországban a utazási irodákat összefogó Association of Tour Operators in Russia (ATOR) is arról számol be, hogy az emberek őket kérik arra, olyan utakat szervezzenek, amely során fel tudják venni az oltást külföldön. Ezt meg is teszik. 

Alapvetően három országban juthatnak az Oroszországból érkezők könnyedén oltáshoz: Szerbiában, Horvátországban és Görögországban. Ezek közül Szerbia a legnépszerűbb, mert ide nem kell vízum és az oltás a nem szerb állampolgárok számára is ingyenes. Bár Németországba is érkeznek oltásra vágyók, de sokkal kisebb mértékben, mert jóval drágább megoldást jelent; itt alapesetben a beutazó turisták nem kaphatnak oltást. Bár az utazási irodákkal ezt el lehet intéztetni, de az oltás 500-600 euróba kerülhet és tolmácsra is szükség lehet.

A DW szerint szeptemberben 10-20 ilyen utat szerveztek, októberre már viszont minden napra jut egy oltásért induló szervezett utazás. Az orosz utazási irodák képviselője szerint ez nem is fog változni addig, amíg a WHO nem engedélyezi a Szputnyik vakcináját.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk