Hollandiában már november 19-én kimutatták az omikront

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 30.

Külpol

Jóval a dél-afrikai bejelentés előtt. 

Hollandiában már a Dél-afrikai Köztársaság bejelentése előtt azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát - közölte a holland közegészségügyi intézet kedden.

Tájékoztatásuk szerint az omikront két, november 19-én és november 23-án vett vizsgálati mintában is kimutatták Hollandiában. Arról, hogy az érintettek jártak-e Dél-Afrikában, még nincsenek információk.

Emlékeztettek, egy Johannesburgból és egy Fokvárosból induló járaton legalább 14, a koronavírus új változatát hordozó ember érkezett Hollandiába november 26-án.

Azóta a világ számos országa felfüggesztette a dél-afrikai régióból érkező repülőgépek fogadását, mások az onnan érkező utasokra vonatkozó beutazási szabályokat szigorították. 

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely akkor a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed. Szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy át tud-e valamilyen mértékben hatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

(Címlapkép: a KLM dél-afrikai járata megérkezik az amszterdami repülőtérre. MTI/EPA/ANP Sen van der Wal.)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk