Évekig eltart majd a Kahovka-gát újjáépítése

Külpol

Az érdemi munka akkor kezdődhet el, ha a Dnyipro oroszok által uralt partját visszafoglalja az ukrán hadsereg.

Az ukrán kormány határozatot fogadott el a felrobbantott kahovkai vízerőmű helyreállításának projektjéről - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök. A határozat szerint a kormány két év alatt tervezi újjáépíteni a Herszon megyei vízerőművet, írja az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 Az első ütemben minden építményt megterveznek, és előkészítik a helyreállításhoz szükséges alapot. A második szakasz, ami a tényleges munkálatokat tartalmazza, csak azután kezdődik, hogy az ukrán erők visszafoglalják az orosz csapatoktól azt a területet, ahol az erőmű áll. Az ukrán csapatok 2022 nyarán és őszén a folyón túlra szorították vissza az orosz csapatokat, jelenleg így a Dnyipro egyik partja ukrán, másik orosz kézen van. A projektet a gazdasági minisztérium koordinálja, a megrendelő az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat lesz.

Az ukrán agrárminisztérium korábbi közlése szerint az erőmű tényleges helyreállítása több évig eltarthat, ugyanis csak ahhoz 2-3 év kell, hogy feltöltsék a víztározót, és a vízszint elérje a gátat. Ezt követően még időre lesz szükség az 1970-1990-es években épült csatornák és öntözőrendszerek javítására és helyreállítására. A vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenerho állami vállalat becslése szerint pedig maga az építkezés legalább öt évig eltart, mivel egy teljes vízi komplexumról van szó.

A Dnyipro vonalán, nagyjából 200 kilométer hosszan elterülő víztározó gátját egy hónapja robbantotta fel az orosz haderő, tucatnyi települést és Herszon város egy részét elárasztva. A vízszint több méter magas volt, hetek alatt vonult csak vissza az ár. Több ezer embert kellett kitelepíteni, az anyagi és a környezetvédelmi károk lényegében felbecsülhetetlenek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk