Ezért Trump kudarca az egészségügy

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. augusztus 2.

Külpol

Kudarccal végződik a Donald Trump elnök első komolyabb akciója, nem sikerül visszavonni Obama legnagyobb eredményének tartott egészségügyi reformot, az Obamacare-t. Milliók életéről és dollárszázmilliárdokról van szó, de sokan már az amerikai demokráciát is veszélyben látják. Ajánló az eheti Magyar Narancsból.

Amerikában az általános egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés nem tartozik az emberi jogok közé, 2010 előtt nem is létezett egységes szövetségi egészségügyi biztosítási rendszer. A sokszereplős egészségügy alapvetően piaci alapú, ami a világ egyik legdrágább és legrosszabbul működő ellátását eredményezte.

2010-ben több mint 48 millió amerikai nem rendelkezett semmiféle betegbiztosítással. Az egy-egy komolyabb betegség vagy baleset után kézhez kapott több ezer dolláros kórházi számla pedig egy középosztálybeli családot is csődbe vihetett a nem megfelelő vagy egyáltalán nem létező biztosítás miatt.

Az elnökválasztást akkor, majd 2012-ben is megnyerő Barack Obama – kis túlzással – arra tette fel az elnökségét, hogy kiépítsen valamiféle állami társadalombiztosítást, minél több amerikait bevonva a rendszerbe. Hosszas előkészítés után az amerikai egészségügyi rendszert alapjaiban megváltoztató törvénycsomagot 2010. március 3-án fogadta el szűk többséggel a törvényhozás, és évek alatt fokozatosan lépett életbe. A törvény neve hivatalosan Affordable Care Act (ACA), az Obamacare elnevezést a reform ellenzői aggatták rá gúnynévként, de idővel maga Obama elnök is így hivatkozott az elnöksége egyik legnagyobb eredményének tartott törvénycsomagra. Donald Trump egyik legfőbb választási ígérete viszont az volt, hogy lebontja mindazt, amit elődje felépített.

A republikánusok gyakorlatilag azóta támadják az ACA-t, amióta Barack Obama először említést tett róla még az első elnöki ciklusában, 2009-ben. Nem véletlenül tette egyik fő kampányígéretévé az Obamacare azonnali visszavonását Donald Trump.

false

Múlt szerdán 55:45, csütörtökön pedig 51:49 arányban szavazták le az Obamacare-t helyettesíteni hivatott republikánus változatot, nem mindennapi körülmények között. Volt olyan szenátor, aki már eleve párnával érkezett az ülésterembe, a koponyaműtéte után Washingtonba utazó John McCain szenátor pedig drámai beszédet tartott, és korábbi ígéretével ellentétben az Obamacare visszavonására szavazott; az utolsó pillanatig ugyanerre próbálta rávenni a vonakodó republikánus szenátorokat. Trump pedig, miután beszólt a nem megfelelően szavazó republikánusoknak, ismét arról kezdett beszélni, hogy csak ki kell várni, míg az Obamacare magától összeomlik.

Nem kizárt, hogy fogadkozásai ellenére Trump tényleg elengedi a témát, amely ráadásul a közvélemény-kutatások szerint a republikánus szavazókat Obama távozása óta egyre kevésbé érdekli. Úgy tűnik, ellenzékben az Obamacare kritikája inkább csak az elnökkel szembeni elégedetlenség kifejezésének egy formája volt. A demokraták viszont mind érdeklődőbbek az Obamacare iránt, mert ahhoz, hogy meg tudják védeni az intézkedést, jobban meg kell ismerniük. A RealClearPolitics felmérése szerint 2010 óta mindvégig enyhe többségben voltak az Obamacare ellenzői – a fordulat idén januárban következett be, azóta a lakosság többsége inkább támogatja a reformot. A fordulatban az is szerepet játszhat, hogy egyre több republikánus jön rá: tulajdonképpen jól járt az Obamacare-rel, és annak visszavonása helyett csak kisebb korrekciókat tart szükségesnek.

Hogy pontosan mi az Obamacare, mivel akarja helyettesíteni Trump, és mindez hogyan veszélyezteti az amerikai demokráciát, a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk