Felszámolja a közmédiát az új lengyel kormány

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 27.

Külpol

A kulturális miniszter határozata a televíziót, a rádiót és a hírügynökséget is érinti.

A lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közmédia felszámolásáról döntött, ezt maga Bartlomiej Sienkiewicz jelentette be szerdán az X közösségi felületen.

„Lengyelország elnökének azon döntése kapcsán, hogy felfüggeszti a közmédia finanszírozását, úgy döntöttem, hogy a felszámolás állapotába helyezem a Lengyel Televízió (Telewizja Polska), a Lengyel Rádió (Polskie Radio) és a Lengyel Hírügynökség (PAP) korlátolt felelősségű társaságokat”

 – közölte Sienkiewicz.

A döntés előzménye: a nemrég hivatalba lépett új lengyel kormány miniszterelnöke, Donald Tusk a múlt héten, kedden azt mondta, az új lengyel költségvetésben egyelőre nem szerepel a közmédia működési támogatása, mert az állami sajtó a jelenlegi állapotában nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák. Az új kormánytöbbség olyan javaslatot terjeszt elő, amely szavatolni fogja a médium pártatlanságát.

Erre a bejelentésre akkor Andrzej Duda elnök úgy reagált, hogy a közmédia helyzetén nem szabad így, az alkotmány megkerülésével változtatni. 

A lengyel köztévét nem csak az új lengyel kormány tartja elfogultnak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is így minősítette a választási kampány idején, mondván, a PiS-t egyértelműen segítette a köztévé, s egy műsorvezető is nyilatkozott arról, hogy érzése szerint durvább propaganda ment az adásaikban, mint a 70-es években.

December 20-án, szerdán leállt a köztévé működése, mert az új kormány parlamenti határozatra és a kereskedelmi társaságokról szóló törvényre hivatkozva felmentette a lengyel közmédia vezérigazgatóit, és újakat nevezett ki helyettük. Egyben új felügyelőbizottságokat is felállított. Az államfő és a PiS törvénysértőnek minősítette a személycserék lebonyolításának módját. A lengyel közmédiát felügyelő, 2016-ban létrehozott Nemzeti Médiatanács, amelyben többségben vannak a PiS által jelölt tagok, saját vezérigazgatót választott a köztelevízió élére.

A jelenlegi magyar kormánnyal szövetséges PiS vezető politikusai, köztük Jarosław Kaczyński, a párt vezetője és Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök tiltakoztak, és a demokrácia sérelméről beszéltek.  

Aztán a parlament elfogadott egy törvényt, amely a közszolgálati televízió és rádió számára 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) forrást irányzott elő. Ezt a jogszabályt azonban Andrzej Duda lengyel elnök nem írta alá, mondván, a közmédiát a mostani kormányerők úgy alakítják át, hogy közben „kirívóan megsértették az alkotmányt és a demokratikus jogállam alapelveit”.

Erre reagált most a kulturális és örökségvédelmi miniszter a televízió, a rádió és a hírügynökség felszámolásával.

(Címlapképünkön: Donald Tusk lengyel kormányfő sajtóértekezleten jelenti be, hogy Andrzej Duda elnök vétója után kormánya új költségvetési törvényjavaslatot készít. Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk