Ferenc pápa szerint nem volt elég egy év a zsinatnak a döntéshozatalokra

Külpol

Még egy évet adott a püspöki szinódusnak, hogy döntsenek az egyház jövőjét érintő kérdésekben.

 Jövőre is folytatódik a többek között az egyház működéséről egyeztető püspöki szinódus, amelynek most októberben kellett volna lezárulnia, de Ferenc pápa vasárnapi bejelentése szerint több időre van szükség.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren mondott vasárnapi beszéde végén hozta nyilvánosságra, hogy a püspöki szinódus egy évvel való meghosszabbításáról döntött. Az egyház püspökei tanácskozásának első fázisa már tavaly októberben kezdődött, és a szinódusok gyakorlata szerint idén októberben kellett volna lezárulnia a püspöki szinódusok 16. rendes közgyűlésével.

Az egyházfő mostani bejelentése szerint azonban a munka jövőre is folytatódik. A szinódusnak lesz egy második szekciója 2024 októberében, tehát a tanácskozásra csak jövőre kerül pont. "A megkezdett szinodális folyamatnak számos gyümölcse van, de ahhoz, hogy teljes érettséghez érkezzünk, nem szabad sietni. Hosszabb gondolkodási időre van szükség" - jelentette ki a pápa. 

A zsinaton az egyházat vezető püspökök közös megoldásokat keresnek az egyház aktuális kihívásaira. Elemzők rámutattak, hogy a mostani szinódus a jövő egyházát és annak működését készíti elő többek között az egyházon belüli döntéshozatal esetleges reformjával. Ferenc pápa megválasztása óta arra törekszik, hogy az egyházban nagyobb tér jusson a világi hívőknek, valamint a nőknek is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a Varga Judit férje vette át azt a céget, amivel a kormány külföldi termőföldeket akart venni  című cikk miatt.