Ferenc pápa szerint nem volt elég egy év a zsinatnak a döntéshozatalokra

Külpol

Még egy évet adott a püspöki szinódusnak, hogy döntsenek az egyház jövőjét érintő kérdésekben.

 Jövőre is folytatódik a többek között az egyház működéséről egyeztető püspöki szinódus, amelynek most októberben kellett volna lezárulnia, de Ferenc pápa vasárnapi bejelentése szerint több időre van szükség.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren mondott vasárnapi beszéde végén hozta nyilvánosságra, hogy a püspöki szinódus egy évvel való meghosszabbításáról döntött. Az egyház püspökei tanácskozásának első fázisa már tavaly októberben kezdődött, és a szinódusok gyakorlata szerint idén októberben kellett volna lezárulnia a püspöki szinódusok 16. rendes közgyűlésével.

Az egyházfő mostani bejelentése szerint azonban a munka jövőre is folytatódik. A szinódusnak lesz egy második szekciója 2024 októberében, tehát a tanácskozásra csak jövőre kerül pont. "A megkezdett szinodális folyamatnak számos gyümölcse van, de ahhoz, hogy teljes érettséghez érkezzünk, nem szabad sietni. Hosszabb gondolkodási időre van szükség" - jelentette ki a pápa. 

A zsinaton az egyházat vezető püspökök közös megoldásokat keresnek az egyház aktuális kihívásaira. Elemzők rámutattak, hogy a mostani szinódus a jövő egyházát és annak működését készíti elő többek között az egyházon belüli döntéshozatal esetleges reformjával. Ferenc pápa megválasztása óta arra törekszik, hogy az egyházban nagyobb tér jusson a világi hívőknek, valamint a nőknek is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?