Általános sztrájkot helyeztek kilátásba a román egészségügy dolgozói

  • narancs.hu
  • 2018. május 7.

Külpol

Az orvosok fizetése felment, a többieké le.

Kétórás sztrájkot tartottak hétfőn az egészségügyi dolgozók Romániában, mert nem elégedettek a bérükkel – adta hírül az MTI. A román kormány márciustól jelentősen növelte az orvosok bérét, azonban a kiegészítő személyzet nettó fizetése egy tavaly elfogadott bértörvény miatt csökkent, amiért áprilisban már kétszer vonultak utcára, most pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak.

Péntekre általános munkabeszüntetést hirdettek, ha addig nem állapodnak meg a bérek növeléséről. A mai sztrájk ideje alatt a kórházakban az ügyeletek egyharmadát biztosították, de a sürgősségi ellátás zavartalanul működött, azt nem érintette a munkabeszüntetés. Mircea Ciocan, a Sanitas szakszervezet alelnöke szerint kétséges, hogy az általános sztrájk előtt megállapodjanak a kormánnyal.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.