Folytathatják a tegnap letiltott brüsszeli konferenciát

  • narancs.hu
  • 2024. április 17.

Külpol

A szabad gyülekezési jogra hivatkozott a bíróság. Orbán Viktor is felszólal ma.

Szabadon találkozhatnak a program második napján hatósági beavatkozás nélkül, tette közzé szerda reggel a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) X-en (a volt Twitteren). Az első, keddi napon a helyi polgármester egy tiltó határozatot adott ki, és rendőrök vonultak ki, hogy lefújják a konferenciát. Végül folytathatták a felszólalásokat, de be már nem engedtek senkit, és aki kiment, nem mehetett vissza. A bejegyzés szerint Belgium legmagasabb szintű közigazgatási bírósága döntött úgy, hogy folytathatják a rendezvényt.

Mint a Telex írja, köszönetet mondtak az ADF keresztény-konzervatív jogvédő szervezetnek a segítségért, amelynek közleménye alapján hétfő éjjel döntött a bíróság. Az ítélet a szervezet szerint Belgium alkotmányának szabad gyülekezési jogot kimondó cikkére hivatkozott. A polgármester ugyan hozhat rendeleteket, ha megzavarják a békét vagy más előre nem látott esemény történik (erre hivatkozott a tiltás), de az ADF azt írja, hogy a bíróság nem látta megalapozottnak ebben az esetben az indoklást.

„Győzelem! Holnap is folytatódik a NatCon” – tette ki még kedd éjjel Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, egyben az MCC alapítványának kuratóriumi elnöke Facebookra. Az MCC brüsszeli irodája a rendezvény egyik társszervezője, a program alapján szerda délelőtt Orbán Viktor is felszólal. A rendezvény „megnyerte a jogi csatát, miután a bíróság megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést”, posztolta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, aki a NATCON első napján felszólalt.

A polgármesteri döntést a magyar kormányoldal és számos európai politikus mellett Belgium liberális miniszterelnöke, Alexander De Croo is kritizálta. Elfogadhatatlannak nevezte X-en a történteket, mert ugyan az önkormányzati autonómia a demokrácia egyik alapja, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. „A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes” – posztolta.

Cseh Katalin szerint sem volt jó döntés, hogy leállították a szélsőjobboldali brüsszeli konferenciát. „Liberális politikusként egyáltalán nem értek egyet" – írta Facebookon a momentumos EP-képviselő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk