Futballstadionban tervezett terrorakciót egy 18 éves fiatal a párizsi olimpia idejére

  • narancs.hu
  • 2024. május 31.

Külpol

A csecsen származású orosz állampolgárt letartóztatták.

A francia hatóságok megakadályoztak egy „iszlamista ihletésű” támadást, amelyet a párizsi olimpia idején, az egyik futballstadionban akartak elkövetni – írja a Telex. A nyomozók május 22-én letartóztattak egy 18 éves csecsen származású orosz állampolgárt Saint-Étienne-ben, akit azzal vádolnak, hogy támadást tervezett a helyi stadionban, ami az olimpiai futballtorna egyik helyszíne lesz.

„Ez az első meghiúsított támadás, amelyet a párizsi olimpiai játékok ellen terveztek, a harmadik az év eleje óta, és az ötvenedik 2017 óta” – közölte pénteken a francia belügyminisztérium. A letartóztatott fiatal az első bizonyítékok szerint aktívan előkészített egy merényletet a Geoffroy Guichard-stadion ellen, ahol a nézőket, de a rendfenntartó erőket is szerette volna megtámadni, és ez utóbbiak által mártírként akart meghalni – írta az MTI.

BFM hírtelevízió értesülése szerint a gyanúsítottat az otthonában tartóztatták le, és bűncselekmények előkészítésére irányuló terrorista bűnszövetkezet alapítása vádjával indult ellene eljárás, jelenleg előzetes letartóztatásban van. A BFM úgy tudja, hogy a csecsen fiatal a kihallgatásán tagadta, hogy bármilyen támadást tervezett volna, csak annyit ismert el, hogy titkosított üzenetküldő alkalmazásokon csetelt, de nem állt szándékában akcióba lépni. A gyanú szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez és más iszlamista mozgalmakhoz kötődő emberekkel váltott üzeneteket, amelyeknek témája a szurkolók megtámadása volt.

A rendőrség által végzett házkutatás során a nyomozók egy számítógépen megtalálták Saint-Étienne stadionjának fényképét, és a gyanúsított mobiltelefonjában is találtak felvételeket a stadionról. A BFM úgy tudja, a gyanúsított a letartóztatását megelőzően ismeretlen volt a rendőrség és az igazságügyi hatóságok előtt, tavaly érkezett a szüleivel Franciaországba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).