Zelenszkij: Ha ismét Ukrajna része lesz a Krím, helyreáll a béke

Külpol

Volodimir Zelenszkij a Telegramon üzent: Krím a mi földünk, a mi embereink élnek ott.

A Krím félsziget visszatérésével helyreáll a béke Ukrajnában – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Kilenc évvel ezelőtt kezdődött az orosz agresszió a Krím félszigeten. A Krím visszaszerzésével helyreállítjuk a békét. Ez a mi földünk, a mi embereink élnek ott, a mi történelmünk. Visszavisszük az ukrán zászlót Ukrajna minden szegletébe – írta az államfő.

Az ukrán hadsereg tavaszra készen áll az ellentámadás megindítására, és az egyik stratégiai célja az lesz, hogy "éket verjenek a déli orosz frontba, a Krím és az orosz szárazföld között", nyilatkozta Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője. Az ellenoffenzíva konkrét időpontja számos tényezőtől függ, köztük a nyugati fegyverellátásától. Nem zárta ki, hogy Ukrajna csapást mér az Oroszországi Föderáció területén található fegyverraktárakra, főként a belgorodi régióban. "Onnan indulnak az Ukrajna elleni támadások. Ezek fenyegetést jelentenek több ukrajnai területre, köztük Harkivra nézve" – tette hozzá. "Az ellenoffenzíva célja Ukrajna összes megszállt területének felszabadítása, beleértve a Krím félszigetet is. Csak akkor állunk meg, ha az 1991-es határokon belül visszaállítottuk Ukrajna egységét" – mondta Szkibickij.

Az ukrán vezérkar közben vasárnap arról számolt be, hogy értesülései szerint az orosz megszállók a Krím védelmének további erősítésére készülnek. Oroszország cseljabinszki régiójából 150 orosz hadköteles érkezett mérnöki munkák elvégzésére. Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka egy lapinterjúban elmondta, hogy tavaly szeptember óta az ukrán védelmi erők több mint 650 orosz robotrepülőgépet és 610 iráni gyártású drónt semmisítettek meg. Az ukrán légierő NASAMS, IRIS-T, Crotale légvédelmi rakétarendszereket, Gepard légvédelmi önjáró fegyvereket kapott nyugati partnerektől, és most Patriot és SAMP/T-MAMBA típusú fegyverek érkezésére vár. Megjegyezte azonban, ez a segítség még nem elegendő.

A német védelmi miniszter, Boris Pistorius a Deutschlandfunknak elmondta: Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról az orosz támadás elleni védekezéshez, köztük 62 darabot a legmodernebbnek számító Leopard 2-esekből. Formálódnak újabb megállapodások, amelyekről még nem közölhet részleteket, de Ukrajna 2024 tavaszáig megkaphatja az előirányzott mennyiséget. A 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsit március végéig le is szállítja le a német hadsereg, és befejezi az ukrán katonák első turnusának kiképzését a harckocsi használatára. További felajánlásokra ebből a típusból egyelőre nem lehet számítani német részről, mert be kell várni, hogy a gyártó pótolja az Ukrajnának átadott darabokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk