Habony Árpádék fizetik a szlovén szélsőjobb kampányát
D_KOS20180511021.jpg
Orbán Viktor miniszterelnök, Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke és Milan Zver, az SDS európai parlamenti képviselője az SDS kampányrendezvényén

Habony Árpádék fizetik a szlovén szélsőjobb kampányát

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. május 25.

Külpol

Hamarosan választások lesznek Szlovéniában, elkél a segítség. Újabb szintre lépett Orbán Viktor és Janez Janša barátsága.

Ahogy arról a Magyar Narancs is beszámolt, Habony Árpád és két hozzá köthető magyar társaság tavaly bevásárolta magát a Szlovén Demokrata Párt (Slovenska Demokratska Stranka, SDS) médiájába. Habony és két társa (Halkó Gabriella és a Ripost-tulaj Schatz Péter) az országos Nova24 televízió többségét vásárolta meg, Schatz pedig vásárolt hetilapot (Demokracija), és hamarosan beindítja a szlovén Ripostot is. A magyarok azonban most közvetlenül is beszálltak a Janez Janša vezette SDS kampányába, számolt be a pénteken megjelenő Mladina című hetilap. A Nova24 és a Demokracija ugyanis fizetett Facebook- és Instagram-hirdetésekben reklámozza az SDS-t, saját felületeikről osztva meg a párt választási hirdetéseit. Ez pedig azt jelenti, hogy az Orbán Viktor köreiből érkező pénz közvetlenül az SDS kampányában hasznosul – írja a lap.

false

 

Fotó: Mladina

Ráadásul egy párt ilyen támogatása egyértelműen törvényellenes, áll a szlovén számvevőszék Mladinának küldött válaszában: minden párt csak maga fizethet a kampányért, arra támogatást senki mástól nem fogadhat el. Pártot finanszírozni külföldről pedig egyértelműen illegális, kampányidőszakon kívül is. A lap azt is hozzáteszi, hogy nem csak a magyar tulajdonú Nova24 és a Demokracija segíti így az SDS kampányát: a párt reklámjait ismeretlen fenntartású Facebook-oldalak is fizetett hirdetésként terjesztik.

Márciusban a Magyar Narancs részletesen beszámolt arról, hogy Habonyék összesen 800 ezer euróval szálltak be a Nova24-be, Schatz Péter érkezése után pedig a korábban anyagi nehézségekkel küzdő Demokracija kiadója új lapot indított, mely a bulvárt keveri az SDS bevándorlásellenes propagandájával.

Barátom, Janša

Orbán Viktor komolyan támogatja a szlovén szélsőjobboldal vezérét, Janez Janšát. A magyar adófizetők százmilliói és a NER kulcsfigurái is Janša rendelkezésére állnak, aki még az idén visszakerülhet a hatalomba. A furcsa pénzmozgások miatt a helyi ügyészség már vizsgálódik.

Az utóbbi időben még több jel utal arra, hogy Orbán tanácsadója komolyan beszállt a szlovén választási kampányba: az SDS pár hete éppolyan nemzeti konzultációt postázott a választóknak, amihez itthon a Fidesz jóvoltából már hozzászokhattunk. Ráadásul – amint azt a Mérce észrevette – az SDS migránsok megállítására felszólító plakátja pont úgy néz ki, mint amivel a magyar kormány is kampányolt. Orbán Viktor pedig maga is beszállt a kampányba, május elején személyesen utazott el az SDS nagygyűlésére, hogy Janša mellett szólaljon fel.

A feltűnően drága SDS-kampány miatt a többi párt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolja. Szlovéniában június 3-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak.

Az Orbán-kormány és a szlovén szélsőjobboldali Janez Janša pártjának plakátjai egymás alatt:

false


Orbán Viktor miniszterelnök az SDS kampányrendezvényén Janez Jansával, az SDS elnökével és Milan Zver európai parlamenti képviselővel.

false

 

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Figyelmébe ajánljuk