Elhalaszthatják a Fidesz kizárásáról szóló döntést a Néppártban

  • narancs.hu
  • 2020. január 20.

Külpol

Nincs egyetértés a magyar jogállamiság ügyében.

Nincs egyetértés a magyar jogállamiság vizsgálatára kijelölt „három bölcs” között, ezért nem nyújtották még be a vizsgálatukról szóló jelentést a párt elnökségének, így várhatóan nem is kerül sor a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntésre a február eleji kongresszuson – adta hírül a portfolio.hu a Bloomberg értesüléseire hivatkozva.

Ez pedig a hírügynökség szerint jól mutatja azt, hogy az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés a jogállamiság megítélése, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra és kizárási javaslatra mi lenne Orbán Viktor magyar kormánypárti elnök és miniszterelnök válaszlépése.

Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból (EPP) csütörtökön, mert a pártcsalád többsége "elárult bennünket" – mondta Orbán pénteken a Kossuth rádióban. miután az Európai Parlament (EP) előző napi strasbourgi ülésén – néppárti szavazatokkal is – elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot.

Orbán állítja, csak azért nem léptek ki csütörtökön, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok egyértelműen a Fidesszel voltak és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett. Ugyanakkor Orbán arról is beszélt, hogy a helyzet így nem maradhat, ha nem áll ki az EPP Fidesz mellett, akkor "nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani", és "lesznek hozzá szövetségeseink".

Teperjen csak a Néppárt, ha kell neki a Fidesz

Az Európai Néppártnak meg kell erősítenie jobbközép elköteleződését - nyilatkozta a Fidesz alelnöke a közmédiának. „Sokan próbálják azt a benyomást kelteni, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni" az Európai Néppártból (EPP), Orbán Viktor pártja pedig tétlenül várja, hogy döntsenek róla, de „szó sincs erről" - magyarázta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Berlinben, ahol vezető német politikusokkal tárgyalt, majd a magyar közmédiának nyilatkozott.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?