Harari: Egy antidemokratikus Izrael sem lenne olyan, mint az orbáni rendszer

  • narancs.hu
  • 2023. február 24.

Külpol

Az izraeli történész szerint katasztrófa fenyegeti országában a jogállamot, ennek jelei pedig kísértetiesen hasonlítanak a magyar viszonyokra.

Yuval Noah Harari szerint katasztrófa fenyegeti országában a jogállamot, de hiába tartanak tőle sokan, még egy antidemokratikus Izrael sem lenne olyan, mint az orbáni rendszer – a jeruzsálemi Héber Egyetem világhírű történészprofesszorának Washington Postban megjelent írását a HVG360 szemlézte.

Harari véleménye szerint négy ponton látható eltérés a két rezsim között. Egyrészt Magyarország az Európai Unió tagja és az is akar maradni, így viszont az uniós intézmények és törvények megkötik a Fidesz kezét. Másrészt az Orbán-kabinet joghatósága a magyarokra terjed ki, ezzel szemben, bár a demokratikus izraeli kormányok sem bántak éppen kesztyűs kézzel a megszállt területeken élő sok millió palesztinnal, helyzetük csak még rosszabb lenne, ha megsemmisülne a demokrácia. 

Továbbá a magyar lakosság elöregedőben van, a hatalmat főleg idős, jobboldali emberek támogatják, Izraelben viszont rengeteg a fiatal radikális, sokan közülük katonai jártasságot is szereztek. Mindemellett a történész úgy véli, Magyarország hadereje jelentéktelen, míg Izrael lényeges katonai hatalom, van nukleáris csapásmérő ereje és igen kiváló kiberfegyverzete, amit bárhol be tud vetni a világban.

Harari szerint mindebből következik, hogy ha sikerül a szélsőséges izrael koalíció terve, akkor igen nehéz választásra kényszerülnének az ország külföldi barátai, a zsidó közösségek és főként maguk az izraeliek, mivel a hatalom nyaktörő sebességgel hagyja jóvá a törvényeket, amelyek célja csupán az, hogy a kormány bármilyen jogszabályt el tudjon fogadtatni. A szép szavak ellenére a történész meggyőződése, hogy ez a felfogás kizárólag a választási többségre épül, és gyakorlatilag a korlátlan többségi diktatúrával azonosítja a demokráciát.

„Nem tudni, mi akadályozná meg a mostani kormányt, vagy akár a következőket az új jogrendben, hogy ne zárjanak be ellenzéki lapokat, ne tiltsák meg a sztrájkot, ne számolják fel a tudomány és oktatás szabadságát, ne nyilvánítsák bűncselekménynek a melegséget,

ne helyezzék törvényen kívül az arab pártokat és legfőbbképpen: ne módosítsák úgy a választási feltételeket, hogy soha nem veszíthessenek az urnáknál” – fogalmazott Harari a cikkben, hozzátéve, ilyen keretek között semmilyen mechanizmus nem korlátozná a Netanjahu-rezsim hatalmát. 

Harari a cikkben arról is ír, bár idáig azt gondolta, otthon kell maradnia, mert segítenie kell megváltoztatnia a dolgokat, ám most már kételkedik abban, hogy dolgozhat olyan helyen, ahol nem védik a kisebbségi jogokat és hiányzik a szólásszabadság.

Az izraeli történésszel, a Sapiens, a Homo Deus és a 21 lecke a 21. századra című könyvek szerzőjével lapunk 2021-ben készített interjút. A beszélgetés itt olvasható el:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?