Interjú

„Meghekkelhető állatok vagyunk”

Yuval Noah Harari történész

Tudomány

Hogyan fenyegeti a mesterséges intelligencia a demokráciát, és lehet-e valaha Magyarországnak mesterséges intelligencia a kormányfője? Ördögi alakok-e a Szilícium-völgy urai? Mi a helyes fellépés a terrorizmussal szemben? És milyen képlettel lehetett volna megtudni az igazságot Szájer Józsefről? A Sapiens, a Homo Deus és a 21 lecke a 21. századra szerzője szenvedélyesen érvel a globalizáció mellett.

Magyar Narancs: Sok minden történt a világban azóta, hogy a 21 lecke a 21. századra 2018-ban megjelent. Egy éve tart a pandémia, Biden megverte Trumpot, és a lengyel példát követve a magyar kormánypropaganda is célba vette az LMBTQ embereket. Mindezek fényében kiegészítené bármivel is a 21 leckéjét?

Yuval Noah Harari: A 21 lecke legfontosabb üzenete, hogy a globális problémákra globális megoldások kellenek. Ez most még inkább így van. A Covid-19 krízist sokkal súlyosabbá tette a nagyhatalmak vezetőinek kudarca az együttműködés terén. Még mindig nincs globális akcióterv a vírus megfékezésére és a vakcinaforgalmazásra, ahogy a gazdasági válság megoldására sem. Sokan épp a nemzetközi együttműködés hiánya miatt haltak meg és még sokkal többen fognak, ha nem szívleljük meg ezt a leckét. Bízom benne, hogy a Biden-kormányzat nagyobb hajlandóságot mutat a Trump-vezetésnél az együttműködésre más nemzetekkel. De tarthatatlan az az állapot, hogy a világnak négyévente azt kell figyelnie, hogy az amerikai elnökválasztás eredményének fényében vajon bízhat-e az Egyesült Államokban, vagy sem. Az európaiaknak a saját kezükbe kell venni a sorsukat. Ennek pedig az egyetlen útja az erős Európai Unió építése. Az emberiséget fenyegető legfőbb veszélyekkel – a nukleáris háborúval, az ökológiai összeomlással, a mesterséges intelligencia felemelkedésével – szemben egyetlen ország, például Magyarország vajmi keveset tud tenni. De ha 27 európai ország egységesen cselekszik, képesek lehetnek ellensúlyozni az Egyesült Államokat vagy Kínát – akár globális vezető szerepre is szert tehetnek.

Épp ezért csalódás, hogy Magyarország és Lengyelország az LMBTQ-közösséget veszik célba, ahelyett, hogy az EU-t segítenék az emberiség létét veszélyeztető kockázatokkal szembeni lépésekben. Reális jövőkép alkotása helyett Magyarország és Lengyelország a sosem létezett aranykorról szóló fantáziákkal vezetik félre az embereket. Az LMBTQ-közösség démonizálása ráadásul alapvető történelmi tévedésen alapszik. Gyakori érv, hogy a túl nagy szexuális szabadság elemészti a társadalmat, és akár a civilizáció összeomlásához is vezethet. De a történelemben még egyetlen társadalom sem omlott össze a szexuális szabadság miatt.

A konzervatívok gyakran idézik fel a Római Birodalom hamis példáját, római orgiákról fantáziálnak, és azt szuggerálják, hogy az elkorcsosult római arisztokratákat túlságosan lefoglalta a szex ahhoz, hogy gyermekeket neveljenek, és megvédjék a határokat a barbárokkal szemben. Ez teljes tévedés. Ha a római eli­tek valaha hanyagolták a „hagyományos családi értékeket”, az az i. sz. 2. században volt, Nerva, Traianus, Hadrianus, Antoninus Pius és Marcus Aurelius császárok uralkodása alatt. Az utóbbi kivételével egyikük sem nemzett saját fiúgyermeket, ezért az örökbe fogadott örökösükre hagyták a trónt. Legalább az egyikük, Hadrianus közismert volt a homoszexuális preferenciáiról, elhunyt szeretőjét, Antinoust pedig istenné nyilvánította, és ezzel egy népszerű vallási kultusz tárgyává tette.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk