A kilenc év nem elég: tízezrek tüntettek egy szexuális támadás bírói ítélete miatt

  • narancs.hu
  • 2018. április 29.

Külpol

A spanyol kormány felülvizsgálja a szexuális bűncselekmények osztályzását.

Öt férfi még 2016 júliusában támadt rá egy 18 éves nőre – a bikafuttatások idején, Pamplonában. A nő feljelentette a 26 és 29 év közötti férfiakat – van köztük egy katona és egy csendőr is –, akik nemi erőszak vádjával rács mögé is kerültek.

A támadók vallomása szerint azonban minden a nő beleegyezésével történt.

A navarrai bíróság végül csak szexuális visszaélésben találta bűnösnek a vádlottakat, és egyenként kilenc év börtönre ítélte őket. Az ügyészek 20 évet kértek.

A spanyol jog értelmében a szexuális bántalmazásért felelős személy nem fedi a nemi erőszak elkövetőjét, mert előbbi a törvényi értelmezés szerint nem jár erőszakkal vagy megfélemlítéssel.

Az ügy nemzeti felháborodást okozott, s már három napja tartanak a tüntetések a vártnál enyhébb ítélet ellen. Tiltakozó megmozdulások voltak Madridban, Valenciában és Barcelonában is.

Pamplonában csütörtökön még csak pár ezren demonstráltak, de szombatra már 35 ezer fős volt a részvétel a rendőrség becslése szerint.

Eközben elindult egy sajátos spanyol #metoo mozgalom is, #cuéntalo, „mondd el” hashtaggel osztják meg az emberek saját történeteiket a szolidaritással való visszaélésekről.

A spanyol kormány ígérete szerint felülvizsgálja a szexuális bűncselekmények osztályzását.

(BBC)

Figyelmébe ajánljuk