Éric Zemmour elindul a francia elnökválasztáson

  • narancs.hu
  • 2021. november 30.

Külpol

A szélsőjobboldali médiamunkást nemrég Orbán Viktor is fogadta. 

Videóüzenetben jelentette be Éric Zemmour szélsőjobboldali televíziós személyiség, publicista, hogy elindul a jövő áprilisi francia elnökválasztáson - írja a Politico.

Zemmour elsősorban muszlimellenes kirohanásairól ismert, két alkalommal el is ítélték gyűlöletbeszéd miatt. Bejelentkező beszédében is úgy fogalmazott, azért szeretne elnök lenni, hogy "az unokáinknak ne kelljen a barbárságtól szenvedniük, a lányainknak ne kelljen fátylat viselniük."

Zemmour szeptember óta járja az országot, hivatalosan az új könyvét reklámozza, de nagyjából mindenki biztosra vette, hogy elindul majd a választáson, és ezt most meg is erősítette. A publicista szeptemberben a budapesti demográfiai találkozón is részt vett, Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta őt.

A Politico szerint Zemmour jelenleg 14 százalékon áll a közvélemény-kutatásokban, ezzel az eredménnyel nem jutna be az elnökválasztás második fordulójába, mert Emmanuel Macron jelenlegi elnök (24 százalék), és szélsőjobboldali versenytársa, Marine Le Pen (18 százalék) is megelőzi őt.

Az elnökválasztáson indul még Anne Hidalgo párizsi polgármester a szocialisták színeiben, valamint Jean-Luc Mélanchon szélsőbaloldali és Yannick Jadot zöld jelölt. A jobbközép republikánusok a hétvégén előválasztáson döntenek a jelöltjükről. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk