Megvan Trump első hivatalos kihívója az elnökjelöltségért

  • narancs.hu
  • 2023. február 14.

Külpol

Nikki Haley bejelentette, hogy elindul a Republikánus Párt elnökjelölti pozíciójáért.

A politikus kedden egy Twitter-videóban közölte, hogy elindul pártja elnökjelöltségéért. Ezzel a korábbi dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet lett Donald Trump első hivatalos kihívója – számolt be a Telex a CNN információ alapján. Mindkét híroldal hozzáteszi, valószínűsíthető még Ron DeSantis indulása is, bár a floridai kormányzó erről még nem tett hivatalos bejelentést.

Haley 1972-ben született indiai bevándorlók gyermekeként. Hat éven keresztül volt képviselő a dél-karolinai törvényhozásban, majd 2010-ben megválasztották az állam kormányzójának. 2015-ben egy rasszista mészárlásban egy fehér férfi agyonlőtt kilenc fekete hívőt egy dél-karolinai templomban, ekkor Haley kezdeményezte a konföderációs zászló eltávolítását a dél-karolinai törvényhozás épülete elől, ezzel országos ismertségre tett szert. 2017-ben ENSZ nagykövetként csatlakozott a Trump-kormányzathoz. A pozíciót majdnem két évig töltötte be, ez idő alatt ő volt a Trump-kormányzat legnépszerűbb tagja, ráadásul a demokrata szavazók körében is népszerűnek számított.

Trumpon és Haleyn kívül több ismert republikánus politikus indulása várható. A már említet Ron DeSantis mellett ringbe szállhat Mike Pence volt alelnök és Mike Pompeo, Trump egyik külügyminisztere is. Eddig Haley mellett Trump jelentette be az indulását

A lehetséges republikánus elnökjelöltekkel, köztük Nikki Haleyvel lapunk korábban részletes cikkben foglalkozott:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?