Ismét szó lehet az olajszankcióról a vasárnap kezdődő G7-es csúcstalálkozón

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Külpol

A Bloomberg szerint egy olyan intézkedésről fognak tárgyalni, ami korlátozná az orosz olaj vételi árát.

Nem jött be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

Az amerikai elnök és a német kancellár több órán keresztül tárgyalt a Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban a vasárnap délután kezdődő csúcstalálkozó előtt. Megbeszélésük sajtónyilvános részén Joe Biden köszönetet mondott Olaf Scholznak Németország Ukrajna melletti kiállásáért.

Mint mondta, Putyin arra számított, hogy a NATO-t és a G7 csoportot megosztja az Ukrajna elleni orosz támadás, de ez nem történt meg, és az egység továbbra is megmarad. Meggyőződése szerint a Nyugat "megerősödve" kerül ki a konfliktusból.

A keddig tartó találkozó fő témája az ukrajnai háború, illetve a háború következtében a világ számos térségében egyszerre jelentkező élelmezési, energetikai és pénzügyi válság kezelése. Az előzetes nyilatkozatok szerint a hetek nem csupán Ukrajna humanitárius, pénzügyi és katonai támogatásának folytatásáról és az orosz támadás miatt élelmezési válsággal küszködő országok megsegítéséről állapodnak meg, hanem újabb szankciókról is Oroszország ellen.

A Világgazdaság a Bloomberg cikkére hivatkozva azt írja, egyelőre nem világos, érintheti-e a közép-európai régió energiabiztonságát az az újabb olajszankciós javaslat, amit a G7-es csúcstalálkozóra készítettek. A cikk egy névtelen forrása szerint sok még az elsimítani való, mindenesetre a találkozóra sereglő vezetők egy olyan intézkedésről fognak tárgyalni, amely

korlátozná az orosz olaj vételi árát. 

A tudósításból nem derül ki, ki kezdeményezte az új büntetőintézkedést, azt mindenesetre megjegyzik, hogy az Egyesült Államok szorgalmazza, és mögötte áll Olaszország is.

A cikk nem tér ki rá, mikor kezelné az új elképzelés a vezetékes olaj ügyét, de megemlíti, hogy egyelőre kérdés, miképp csábíthatók a mechanizmus elfogadására az orosz olaj olyan jelentős vásárlói, mint India és Kína. Az egyik amerikai ötlet, hogy csak azok kaphatnának biztosítást az olajtankerekre, akik belemennek az árkorlátozásba.

Az informális egyeztető fórumként működő G7-csoport az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát, Németországot és Olaszországot, valamint az Európai Uniót mint nemzetek feletti intézményt fogja össze. A fórum 1975 óta működik, és 1998-ban tagjai közé fogadta Oroszországot, így átalakult G8 csoporttá. Azért működik mégis G7 csoportként, mert Oroszország tagságát 2014-ben az Ukrajnához tartozó Krím félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése miatt felfüggesztették.

(MTI, Világgazdaság, Bloomberg)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk