Ismét tízezrek vonultak utcára Szlovákiában, a kormány távozását, előre hozott választásokat követeltek

  • narancs.hu
  • 2018. március 17.

Külpol

Nem elégszenek meg Fico lemondásával.

Több városban szerveztek péntek estére tömegmegmozdulást, „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!” jelszóval.

Az első hasonló megmozdulást három hete tartották, az akkor még politikamentesnek hirdetett eseményt a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és barátnője emlékének ajánlották. A múlt heti és az e heti demonstráció lényegében az első gyászmenet folytatásaként tekinthető, a szervezők követelései azonban közben változtak.

Míg az első meneten a kettős gyilkosság kivizsgálását és az országos rendőrfőkapitány, illetve az időközben a  posztjáról lemondott belügyminiszter távozását sürgették, addig a múlt heti rendezvény szervezői legfőbb követelése a Robert Fico vezette kormány távozása volt. A március 15-én lemondott Robert Fico távozása után, a pénteki tüntetésen a 2016-os parlamenti választáson legnagyobb támogatottságot szerző kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezető képviselőinek a közéletből való távozását és előrehozott parlamenti választásokat követeltek.

A tüntetésen felszólalók közül többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az új kormány megalakításával megbízott Peter Pellegrini leendő miniszterelnök csupán „Fico bábja”. Felszólították a pozsonyi törvényhozás képviselőit, hogy ne szavazzanak bizalmat az új kormánynak.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk