Izrael végrehajtja a szárazföldi támadást Gázában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 25.

Külpol

Netanjahu bejelentette, a háborús kabinet dönti el, mikor kezdődik az invázió.

Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben – jelentette be szerda este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli televízióban közvetített beszédében.

A művelet időzítéséről mindössze annyit mondott, hogy erről az izraeli háborús kabinet fog dönteni konszenzussal.

„Már megöltünk több ezer terroristát és ez csak a kezdet” – hangoztatta Netanjahu. – „Párhuzamosan szárazföldi invázióra készülünk. Nem fogom kifejteni, hogy mikor, hogyan és mennyien. A különböző megfontolásainkat sem fogom kifejteni, amelyekről a nyilvánosságnak nincsen tudomása, ahogy annak lennie kell”.

Ismételten felszólította a palesztin térség civil lakosait, hogy vonuljanak a Gázai övezet déli részébe. Hozzátette, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a Hamász által elhurcolt emberek kiszabadítása érdekében. Az izraeli kormányfő arról is említést tett, hogy idővel neki is számot kell adnia mindazért, ami október 7-én történt.

„A botrány teljes körűen ki lesz vizsgálva” – jelentette ki. – „Mindenkinek választ kell adnia, nekem is. De mindez csak a háborút követően fog megtörténni” – tette hozzá.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált ház előtt izraeli katonák a dél-izraeli Beeri kibucban 2023. október 25-én. A többfrontos támadás következtében több mint 1400 ember életét vesztette Izraelben, ebben a kibucban legalább 130 lakót gyilkoltak meg a palesztinok. Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA/Abir Szultan
 

Szintén szerdán azonnali fogolycserét, valamint Izrael gázai hadműveleteinek leállítását sürgette a török elnök, aki szerint a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász nem terrorszervezet, hanem „a hazájuk védelméért küzdő felszabadítók csoportja” .

Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben elmondott beszédében azt mondta, hogy a zsidó állam visszaélt Ankara jóindulatával, és bejelentette, hogy lemondja tervezett izraeli látogatását.

Erdogan először szeptemberben New Yorkban találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és ezt követően kezdték el szervezni izraeli látogatását. „Kezet fogtam ezzel az emberrel, a szándékaink tiszták voltak, de ő csak hasznot akart húzni belőlünk” – fogalmazott Erdogan, akinek szavaira pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) soraiból többen „Le Izraellel!” kiáltással válaszoltak.

Felszólította továbbá Izraelt, fogadja meg a tűzszünetet sürgető felszólításokat. A nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a gázai műveletek azonnali leállítása és a fogolycsere érdekében. Erdogan sürgette az iszlám országok összefogását is. A palesztin népnek össze kell fognia és küzdenie kell a kétállami megoldásért – fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy az arab államoknak ehhez erkölcsi és pénzügyi segítséget kell nyújtaniuk.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerdán visszautasította a török elnök szavait, miszerint a Hamász nem terrorszervezet. „A török elnök kísérlete, hogy védelmébe vegyen egy terrorszervezet és uszító szavai sem másítják meg azt a borzalmat, amelyet az egész világ láthatott” – fogalmazott Lior Hajat az X-en.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 6546 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint, a sebesültek száma pedig a 17 ezret is meghaladja.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk