Japánok százezrei a járvány után is otthon maradtak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 5.

Külpol

Nem dolgoznak, nem mennek iskolába, bezárkóztak. Ők a hikikomorik.

Japánban csaknem másfélmillióan élnek magányosan, a külvilágtól elzárva; a japánul hikikomorinak nevezett emberek körülbelül 20 százaléka a koronavírus-járvány után zárkózott be – derült ki a japán kormány megbízásából készített, a Kyodo japán hírügynökség által szerdán szemlézett tanulmányból.

A jelenség a 125 milliós ország 15 és 64 év közötti rétegből nagyjából két százalékot, azaz mintegy 1,46 millió embert érint, 60 százalékban férfiakat.

A novemberben, 11 300 ember bevonásával készített, pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány a kormány eddigi legátfogóbb kutatása a témában. A tokiói vezetés által eddig készíttetett tanulmányok mind ez idáig elsősorban a fiatal felnőtteket vizsgálták, szakértők azonban rámutattak arra, hogy

az akkor diákokkorú válaszadók felnőve folytatták az elzárt életmódot,

ezért a pontosabb adatok érdekében a vizsgálódásokat ki kell terjeszteni a dolgozókra is.

Naito Kodzsi kormányhivatalnok a sajtónak azt mondta, sok hikikomori megszokta a Covid-19 idején bevezetett korlátozásokat és már nem képes visszatérni korábbi életéhez.

A hikikomorik rendszerint nem vesznek részt semmilyen társadalmi tevékenységben, nem járnak iskolába, dolgozni, többnyire otthonaikat sem hagyják el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk