Joe Biden Izraelbe utazik, Irán „megelőző akcióra” figyelmeztet

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Külpol

Hírösszefoglalónk a háború 11. napján. 

  • Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke Izraelbe látogat, jelentette be Antony Blinken külügyminiszter kedden. Mint fogalmazott, az elnök világossá fogja tenni, hogy Izraelnek joga, sőt kötelessége megvédenie a népét a Hamásztól és más terroristákról (CNN). 
  • Izrael tízmilliárd dollásor katonai segélyt kért az Egyesült Államoktól. A segélycsomagot a kongresszus állítja össze a Fehér Házzal egyeztetve. Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője vasárnap Tel-Avivban azt mondta, hogy lőszereket biztosítanak az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszerhez, precíziós bombákat, siklóbomba-készleteket, valamint 155 milliméteres lövedéket is szállítanak (Times of Israel). 
  • Az amerikai tengerészgyalogság gyorsreagálású erői Izrael partjainál lévő vizekre tartanak, a Pentagon felkészíti az amerikai csapatokat egy esetleges bevetésre. Az Egyesült Államok elővigyázatosságból döntött az egységek mozgósításáról, és azon dolgozik, hogy ne eszkalálódjon nagyobb regionális konfliktussá az Izrael és a Hamász küzdi háború (CNN). 

 
Joe Biden amerikai elnök (j) kabinetülést tart a washingtoni Fehér Házban 2023. október 2-án.Balról Antony Blinken külügyminiszter
Fotó: MTI/AP/Susan Walsh
  • Az izraeli légierő a Hezbollah katonai célpontjait támadta Libannonban. Egy erről közzétett felvétel leírása szerint a légicsapás válaszlépés a hétfői Libanon felől érkező támadásra (IAF). 
  • Még nem sikerült azonosítani több mint 350 izraeli civil áldozat holttestét, közölte Dr. Chen Kugel, az izraeli törvényszéki orvostani intézet igazgatója. Több ezer ember várja a híreket a szeretteikkel vagy az esetleges emberi maradványaikkal kapcsolatban. Kugel szerint a legjobban sérült holttestek azonosításához egyre több időre lesz szükség, néhány áldozatot pedig talán soha nem fognak tudni azonosítani (The Guardian). 
  • Mintegy félmillió izraelit evakuáltak a Hamász múlt szombati támadása óta, a Gázai övezetet pedig több mint egymillió ember  kényszerült elhagyni (BBC). 

Irán arra figyelmeztetett, hogy megelőző akció várható a következő órákban. 

 

  • Az iráni állami televízió szerint következményei lesznek Izrael gázai műveleteinek. Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter szerint „minden lehetőség nyitva áll” az úgynevezett elleneállási front előtt, hogy válaszoljon Izrael „háborús bűneire”. „Az ellenállási front képes hosszú távú háborút vívni az ellenséggel... az elkövetkező órákban az ellenállási front megelőző akciójára számíthatunk. (…) Az ellenállás vezetői nem fogják megengedni, hogy a cionista rezsim bármilyen akciót tegyen Gázában” – tette hozzá. A tárcavezető nem fejtette ki, hogy mit ért az ellenállási front alatt, de ez jelenthet egy szövetséget Irán, palesztin millitáns csoportok, Szíria, a libanoni Hezbollag és más elemek között (Sky News). 
  • A Hamász hétfőn közzétett egy videót, melyen a múlt heti támadás során elfogott egyik fogoly nyilatkozik. A felvételen látható nő azt kéri, hogy minél hamarabb adják vissza a családjának. A karja sérült, egy egészségügyi dolgozó kezeli a videón. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk