Továbbra is szökésben van a brüsszeli terrorista

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Külpol

Még mindig keresik a hatóságok azt a férfit, aki hétfőn este lelőtt két svéd szurkolót a belga fővárosban. Egy tunéziai állampolgár a gyanúsított.

Szabadlábon van az a fegyveres, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölt két svéd állampolgárt a hétfő esti brüsszeli terrortámadás során. A hatóságok biztonsági intézkedéseket vezettek be a belga fővárosban, az utcákon rendőrök járőröznek - írta kedden reggel a CNN.

A terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított férfi Abdesalem L., 45 éves tunéziai állampolgár, aki a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében lakik. 

2019-ben folyamodott menekültstátuszért Belgiumban, de a kérelmét 2020-ban elutasították. A férfiról ismert, hogy radikalizálódott, és magát Slayem S.-nek is nevezi. Minderről a hvg.hu adott hírt belga források alapján. 

A támadás után megjelent egy videó a közösségi médiában, amelyen egy férfi arab nyelven azt állította, ő volt a támadó, és az Iszlám Állam nevében cselekedett, Allah nevében követte el az akciót. Arról nincsenek hírek, hogy a gyanúsított szerepel-e a felvételen.

A belga rendőrség szerint a támadás nincs összefüggésben a Hamász izraeli terrorjával és a közel-keleti országban kitört háborúval. A támadás a nemzetiségük miatt érhette a svédeket. A hatóságok egyben javasolják, hogy a nem létfontosságú brüsszeli utakat most mindenki halassza el.

Mint megírtuk, egy narancssárga kabátot viselő férfi lövöldözni kezdett egy kereszteződésben hétfő este, majd egy épületbe befutva folytatta a gyilkolást, végül elmenekült a helyszínről. Két svéd állampolgár a gyilkosság áldozata, akik a labdarúgó-válogatott mezét viselték. Svédország hétfőn este háromnegyed 9-től játszott Európa-bajnoki selejtezőt Belgiummal, a meccset 1-1-es állásnál felfüggesztették. Brüsszelben a legmagassabra emelték a terrorfenyegetettség szintjét.

(Címlapképünkön: Rendőrök a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án. Fotó: MTI/AP/Nicolas Landemard)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk