Jogvédők szerint az oroszok szándékosan okoztak éhínséget Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 24.

Külpol

Szisztematikusan éheztették ki a lakosságot a másfél éve tartó háborúban. 

Az ukrán ügyészséggel együttműködő emberi jogi ügyvédek azzal vádolják Oroszországot, hogy a 18 hónapja tartó háború során szándékosan okozott éhínséget – írja a 444.huGuardian cikke nyomán Az ügyvédek célja, hogy összegyűjtsék azokat a háborús bűncselekményre utaló bizonyítékokat, amikor az orosz megszállók az éhezést fegyverként használták. Az összegyűjtött anyagot benyújtják majd a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), azt remélve, hogy az elindítja a Vlagyimir Putyin elleni büntetőeljárást. A vád az 1932-33-as Holodomor miatt igen súlyos; az akkori éhínségben több millió ukrán halt meg.

Yousuf Khan, a Global Rights Compliance ügyvédi iroda vezető jogásza szerint

az élelmiszer fegyverként való felhasználása három fázisban zajlott.

Először is elvágták az ostromolt ukrán városok élelmiszerellátását. Az egyik dokumentált eset, amikor 2022. március 16-án kora reggel az orosz bombázás miatt 20 civilt halt meg egy csernyihivi szupermarket előtt. A jogászok Mariupol ostromával is foglalkoznak. A város élelmiszerellátását elvágták, a humanitárius segélyfolyosókat pedig elzárták vagy lebombázták, így a kétségbeesett, éhező civileknek nagyon nehéz vagy lehetetlen volt elmenekülniük – írják.

A második fázisba tartozik az élelmiszer- és vízellátás, valamint az energiaforrások megsemmisítése Ukrajna-szerte. Khan szerint az ilyen támadások szándékos bűncselekmények, mivel olyan dolgokat semmisítettek meg, amelyekre a civileknek szükségük van, ráadásul a csapásokat előre eltervezték. A harmadik szakasz az ukrán élelmiszerek exportjának megakadályozására vagy korlátozására irányuló kísérletek. Ilyen volt, amikor az oroszok a dunai gabonakikötőket támadták.

Putyint felelősség terheli azért, mert közvetlenül, másokkal közösen és/vagy másokon keresztül követte el ezeket a bűncselekményeket

– mondta Khan. Az ügyvédek hírszerzési szakemberek segítségével gyűjtik össze a bizonyítékokat, valamint tanulmányozzák Putyin és más vezetők nyilatkozatait is az anyag összeállításhoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Vajda Mihály

  • narancs.hu

A Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, lapunk Egotrip rovatának szerzője 88 éves volt.