Meghalt Henry Kissinger

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 30.

Külpol

A legendás volt amerikai külügyminiszter idén májusban töltötte be a századik életévét. 

Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere – jelentette be szervezete. A hidegháború alatti világdiplomácia kulcsfigurája, Kissinger "ma meghalt connecticuti otthonában" – közölte tanácsadó cége, a Kissinger Associates közleményében.

Az egykori amerikai külügyminiszter 1923-ban Bajorországban született német zsidó családba Heinz Alfred Kissinger néven, és a náci Németországból menekült el, majd 20 évesen honosított amerikai állampolgár lett. A katonai kémelhárításhoz és az amerikai hadsereghez csatlakozott, majd a Harvardon tanult, ahol később tanított is.

1969-ben a republikánus Richard Nixon a Fehér Házba hívta nemzetbiztonsági tanácsadónak, majd külügyminiszternek, 1973-tól 1975-ig mindkét tisztséget betöltötte. Kissinger túlélte Nixon távozását – aki 1974-ben a Watergate-botrány miatt lemondott –, és utódja, Gerald Ford alatt 1977-ig maradt az amerikai diplomácia vezetője. 

Elhunyt Henry Kissinger

 
Henry Kissinger és Richard Nixon 1973-ban
Fotó: MTI/AP
 

Kissinger májusban ünnepelte századik születésnapját, és évtizedekkel azután is megőrizte a világ vezetőinek figyelmét, hogy visszavonult az aktív politizálástól. Idén júliusban Pekingbe látogatott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, aki "legendás diplomataként" üdvözölte őt, utalva arra, hogy Kissinger az 1970-es években kezdeményezte a Moszkvához és Pekinghez való közeledést, és kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok és a Mao Ce-tung vezette Kína kapcsolatainak rendezésében, amikor titokban Pekingbe utazott Richard Nixon 1972-es történelmi látogatásának megszervezése érdekében. Ez vetett véget a Kínai Népköztársaság elszigeteltségének.

Emellett miniszteri megbízatása idején Kissinger irányította a vietnami háború befejezéséről szóló titkos tárgyalásokat  is, a vietnami háborúban a fegyverek elhallgattatásáért Kissinger és vietnami kollégája, Le Dúc Tho megosztva megkapta a Nobel-békedíjat 1973-ban. Le Dúc Tho azonban visszautasította a díjat, arra hivatkozva, hogy nem tartották tiszteletben a kialkudott fegyverszünetet, Kissinger pedig tüntetésektől tartva nem utazott el a norvég fővárosba a díj ünnepélyes átadására. 

Kissingert az Egyesült Államokban az Izrael és az arab országok közötti közvetítői szerepéért is elismerik. 1973-ban, miután az arab országok váratlanul megtámadták Izraelt a jóm-kippúr zsidó ünnep idején, hatalmas légi szállítmányt szervezett az izraeli szövetségesnek szánt fegyverek szállítására.

 

Kissinger megítélése ugyanakkor ellentmondásos, különösen az 1973-as chilei puccs támogatása, Kelet-Timor 1975-ös lerohanása és a vietnami háború miatt. 

Megítéléséről és munkásságáról 90 éves korában itt írtunk hosszabban: 

Mint akkor fogalmaztunk, Kissinger külügyminisztersége előtt és után is olyan elméleti munkásságot folytatott, ami komoly és úttörő jellegénél fogva meghatározta a politikai és geopolitikai kortárs gondolkodást. Nem lehet azt állítani, hogy a modern nemzetközi rendszer hatalmas, a vesztfáliai békétől napjainkig ívelő folyamatának koncepciója egyedül az ő nevéhez lenne köthető, de az bátran kijelenthető, hogy Diplomácia című munkája – mely több kiadásban magyarul is megjelent – a mára kialakult geopolitikai valóság legeredetibb és nagyon inspiráló összefoglalója. 

A könyvet itt értékeltük: 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Simonka György: A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson és nyerek!

Június 9-i győzelmét a polgármester-választáson a politikai pályára való visszatérése egyik állomásának tartja a még Fidesz-tag Simonka György, aki 2026-ban független jelöltként akar elindulni az országgyűlési választáson. Mint fogalmaz, "ezért Orbán Viktor nem vonja össze a szemöldökét, legfeljebb elmosolyodik, de végül csalódni fog”.

Csődbe ment Ukrajna

  • narancs.hu

Technikai csődbe került Ukrajna, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta azt a határozatot, amely lehetővé teszi egy külföldi adósság törlesztésének felfüggesztését.