Kamala Harris három csatatérállamban megelőzte Trumpot

  • Narancs.hu
  • 2024. augusztus 10.

Külpol

A friss közvéleménykutatás a jelöltek öt speciális képességéről is megkérdezte a választókat.

Joe Biden visszalépése óta először készítettek megbízható és alapos közvéleménykutatásokat Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban. A New York Times által megrendelt kutatások szerint Kamala Harris demokrata elnökjelölt mindhárom csatatérállamban megelőzte Donald Trump republikánus elnökjelöltet.

  • Michigan: Harris 50%, Trump 46%,
  • Pennslyvania: Harris 50%, Trump 46%,
  • Wisconsin: Harris 50%, Trump 46%.

A kutatások hibahatára mindhárom állam esetében kicsivel több, mint 4 százalék.

Mint a 444 összefoglalójában írja, Harris előnye azért biztató a demokraták számára, mert Bident a katasztrofális tévévitája előtt is rosszabb százalékokra mérték ezekben az államokban. Májusban Michiganben és Wisconsinban is döntetlenre állt Trumppal. Miután 2020-ban mindhárom csatatérállamban győztek, megtartásuk kulcsfontosságú a demokraták számára, ha idén is győzni akarnak.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy a mérést mennyire befolyásolta Tim Walz demokrata alelnökjelöltsége. Ilyenkor hagyományosan megnő annak az elnökjelöltnek a támogatottsága, aki frissen mutatta be alelnökjelöltjét. Harris ezt kedden tette meg, amikor Michiganben és Wisconsinban még az adatfelvételt végezték a közvéleménykutatók.

Az elnökjelölti cserét láthatóan értékelték a demokrata szavazók. A kutatás szerint 87 százalékuk elégedett a támogatott jelöltjével, májusban ez a mutató csak 60 százalék volt.

A kutatás során arra is rákérdeztek a regisztrált választóknál, hogy mit gondolnak a két jelöltről öt speciális szempontból. Ezek a következők voltak:

  • tiszta elképzelés az országról: Trump 60%, Harris 53%,
  • megfelelő temperamentum az elnökséghez: Harris 54%, Trump 45%,
  • őszinteség: Harris 52%, Trump 41%,
  • intelligencia: Harris 65%, Trump 56%,
  • képesség a szükséges változás elhozatalára: Harris 50%, Trump 47%.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk