Az ENSZ és több nyugati ország is elítélte a gázai iskola elleni izraeli légicsapást

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 10.

Külpol

„Izraelnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot" – hangsúlyozta a francia külügy.

Heves kritikákat váltott ki az izraeli hadsereg szombat hajnali lépicsapása, ami egy gázai iskolát ért. Az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet tudni, de több mint 70 halottat már azonosítottak.

Izrael állítása szerint azért célozta az iskolát, mert ott a Hamász egyik parancsnoki központja működött. A terrorszervezet ezt tagadja.

Salim Oweis, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének szóvivője „igazán felháborítónak” nevezte a támadást. Azt mondta, a gázai iskolák tele vannak civilekkel, gyermekekkel, anyákkal és családokkal, akik minden üres helyet felhasználnak, hogy menedéket leljenek – írja a 444 a BBC híre nyomán.

Philippe Lazzarini, a palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség vezetője pedig azt mondta, „itt az ideje, hogy véget érjenek a borzalmak, amik a szemünk láttára történnek meg”.

A légicsapást Franciaország is „a leghatározottabban” elítélte. A francia külügyminisztérium közleményében azt írta, néhány hete ismét célkeresztbe kerültek a gázai iskolaépületek, ez pedig elviselhetetlenül sok civil áldozattal járt. „Izraelnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot” - tették hozzá.

David Lammy brit külügyminiszter is reagált a támadásra. Azt mondta, megdöbbent az emberéleteket követelő tragédiát látva. Emellett arról beszélt, hogy azonnali tűzszünetre van szükség Gázában. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk