Négy orosz falu lakóit evakuálták egy atomerőmű környékén az ukrán csapatok közeledése miatt

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 10.

Külpol

Tovább folynak a harcok Kurszk térségében.

Péntek éjjel is az oroszországi Kurszk térségében maradtak az ukrán csapatok, szombaton lesz tehát ötödik napja, hogy az ukrán erők behatoltak Oroszország területére – írja a BBC hírösszefoglalója alapján a Telex.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy folytatják az ukrán hadsereg visszaverését, a minisztérium szerint az elmúlt 24 órában több mint 280 ukrán katona halt meg az offenzívában, ezt a számot azonban független források nem támasztották alá. A jelentések szerint az ukrán csapatok több mint 10 kilométerre hatoltak be Oroszország belsejébe, ez a legmélyebb határon átnyúló ukrán előrenyomulás azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij csütörtök este arról beszélt, Oroszországnak éreznie kell, mit tett Ukrajnával.

A kurszki harcok fokozatosan közelednek egy atomerőműhöz, ezért a Nemzeti Atomenergia-ügynökség (IAEA) közleményt adott ki, amelyben mindkét felet maximális önmérsékletre szólították fel.

A térségben Oroszország rendkívüli állapotot rendelt el, az atomerőmű környékéről négy falu lakóit evakuálták.

A Reuters közben arról ír, Ukrajna egy pénteken késő este közzétett félperces videó alapján azt állítja, Kurszk térségében zajló offenzívájuk újabb sikereként teljesen ellenőrzésük alá vonták a nagyjából ötezer lakosú Szudzsa városát, beleértve a Gazprom ottani gáztranzitállomását is – vette észre a 444.hu. A Reuters hírügynökség megjegyzi: nem tudták ellenőrizni a videó hitelességét, az ukrán hadsereg vezérkara pedig nem kommentálta azt, mivel az ukrán hadsereg és az elnök is a szigorú hallgatás politikáját követi a Kurszk térségébe történt fegyveres behatolással kapcsolatban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk