Két, Oroszország számára kellemetlen állásfoglalás megszavazásától is távolmaradt a Fidesz az EP-ben

  • narancs.hu
  • 2023. február 17.

Külpol

A Fidesz az egyik állásfoglalást zsákutcának nevezte, és a háború megoldásaként a tűzszünetet javasolja. 

A Fidesz képviselőinek távolmaradása mellett szavazott meg két állásfoglalást az Európai Parlament. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút elítéli a dokumentum, továbbá megingathatatlan szolidarításról biztosítja az ukrán népet és az ország vezetését – írja a Telex

A képviselők azt kérték az uniós tagállamoktól, hogy fontolják meg vadászgépek, helikopterek, rakéták és jóval több lőszer küldését Ukrajnába, valamint fogadják el és jelentősen bővítsék ki a tizedik szankciós csomagot Oroszország és szövetségesei ellen. Ezzel egyidejűleg felszólították az EU-t, hogy ne hagyja a szankciók kijátszását, és a zárolt orosz javakat használja Ukrajna újjáépítésére, valamint a háború áldozatainak kárpótlására. Továbbá felgyorsítanák Ukrajna uniós csatlakozását és idén megkezdenék erről tárgyalásokat, de hangsúlyozzák, hogy a folyamatnak az ország érdemein kell alapulnia a szükséges feltételek és eljárások teljesítésével.

A dokumentumban hangsúlyozták, hogy szilárdan támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását. A Political Capital kiemeli, hogy a Fidesz-frakció közleményben zsákutcának nevezte a határozat elfogadását az energiaszankciók kibővítése miatt, ezzel indokolva a távolmaradást, továbbá a háború megoldásaként a tűzszünet javasolta.

Az EP csütörtökön szavazott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus fogvatartási körülményeit bíráló határozatról is. Ebben az áll, hogy a képviselők kiállnak a korábban megmérgezett, majd Oroszországba történő visszatérését követően büntetőtáborba szállított Navalnij és minden politikai fogoly mellett az oroszországi demokráciáért folytatott küzdelmükben.

A Political Capital rámutat: azzal, hogy a Fidesz bizonyos, Oroszországgal kapcsolatos ügyekben nem foglal állást, igyekszik távolságot tartani az EP perifériáján mozgó, szélsőséges politikai formációktól, ugyanakkor távolabb kerül azoktól a jobboldali erőktől is, amelyektől egy új frakció megalapítását reméli.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk