Két, Oroszország számára kellemetlen állásfoglalás megszavazásától is távolmaradt a Fidesz az EP-ben

  • narancs.hu
  • 2023. február 17.

Külpol

A Fidesz az egyik állásfoglalást zsákutcának nevezte, és a háború megoldásaként a tűzszünetet javasolja. 

A Fidesz képviselőinek távolmaradása mellett szavazott meg két állásfoglalást az Európai Parlament. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút elítéli a dokumentum, továbbá megingathatatlan szolidarításról biztosítja az ukrán népet és az ország vezetését – írja a Telex

A képviselők azt kérték az uniós tagállamoktól, hogy fontolják meg vadászgépek, helikopterek, rakéták és jóval több lőszer küldését Ukrajnába, valamint fogadják el és jelentősen bővítsék ki a tizedik szankciós csomagot Oroszország és szövetségesei ellen. Ezzel egyidejűleg felszólították az EU-t, hogy ne hagyja a szankciók kijátszását, és a zárolt orosz javakat használja Ukrajna újjáépítésére, valamint a háború áldozatainak kárpótlására. Továbbá felgyorsítanák Ukrajna uniós csatlakozását és idén megkezdenék erről tárgyalásokat, de hangsúlyozzák, hogy a folyamatnak az ország érdemein kell alapulnia a szükséges feltételek és eljárások teljesítésével.

A dokumentumban hangsúlyozták, hogy szilárdan támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását. A Political Capital kiemeli, hogy a Fidesz-frakció közleményben zsákutcának nevezte a határozat elfogadását az energiaszankciók kibővítése miatt, ezzel indokolva a távolmaradást, továbbá a háború megoldásaként a tűzszünet javasolta.

Az EP csütörtökön szavazott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus fogvatartási körülményeit bíráló határozatról is. Ebben az áll, hogy a képviselők kiállnak a korábban megmérgezett, majd Oroszországba történő visszatérését követően büntetőtáborba szállított Navalnij és minden politikai fogoly mellett az oroszországi demokráciáért folytatott küzdelmükben.

A Political Capital rámutat: azzal, hogy a Fidesz bizonyos, Oroszországgal kapcsolatos ügyekben nem foglal állást, igyekszik távolságot tartani az EP perifériáján mozgó, szélsőséges politikai formációktól, ugyanakkor távolabb kerül azoktól a jobboldali erőktől is, amelyektől egy új frakció megalapítását reméli.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.