12 dolláros lufira is lőhetett az amerikai légierő

  • narancs.hu
  • 2023. február 18.

Külpol

Egy hobbiból ballonokat eregető csoport azt írta, eltűnt az egyik léggömbjük. Lehet, azt is leszedték egy félmillió dolláros rakétával.

Egy légballonokkal kísérletező csoport, a Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade közzé tette, Alaszka felett eltűnt K9YO jelű léggömbjük. Ez akkor, február 11-én történt, amikor a hírek szerint egy F–22-es vadászgép arrafelé lelőtt egy azonosítatlan repülő tárgyat – írja a Guardian.

A lap szerint lehetséges, hogy a 12 dollárba kerülő léggömböt szedte le a légierő egy 439 ezer dollárt érő rakétával.

Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök is nyilatkozott erről, és azt mondta, hogy az elmúlt hétvégén lelőtt repülő objektumok nem olyanok voltak, mint a korábban megsemmisített kínai ballon, és azt is tisztázta, hogy nem földön kívüli eredetű tárgyak voltak.

Lehet venni olyan ballonokat, mint a K9YO, nyomkövetővel, napelemmel, érzékelővel, antennával együtt. Akár olyan megfigyeléseket  is lehet végezni a segítségükkel, amelyek a klímakutatást szolgálják, de amiatt, hogy tartani lehet velük a kapcsolatot, vonzóak a rádióamatőrök számára is. Az illinois-i társaság tagjai is ilyen hobbit űznek, a csoport 2021 óta létezik. 

Egy ilyen léggömböket gyártó Szilícium-völgyi vállalkozás, a Scientific Ballon Solutions alapítója, Ron Meadows a ballonokról szóló ijesztő hírek nyomán a Guardian tudomása szerint felvette a kapcsolatot a hatóságokkal – a hadsereggel és az FBI-jal is –, hogy segítsen tisztázni azt, ami rejtélynek látszott, de nem hallgatták meg. 

Az MTI szombaton reggel arról számolt be az Észak-amerikai Parancsnokság bejelentése alapján, hogy az Egyesült Államok felhagy két azonosítatlan tárgy keresésével, melyeket e hónapban lőttek le, ugyanakkor hozzálátnak egy másik lelőtt kínai léggömb megvizsgálásához.

Az elmúlt hetekben lelőtt, személyzet nélküli azonosítatlan tárgyak maradványait ezeddig szakadatlanul keresték Alaszkában és a Kanadával határos Huron-tónál Északkelet-Amerikában, a keresés azonban a légi felvételek és felszíni érzékelők segítségével sem volt eredményes. Egy harmadik, lelőtt, de egyelőre elő nem került tárgy keresése a kanadai Yukon térségben továbbra is folyamatban van.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk