Kétségbeesett harc folyik a Pandzsír-völgyért, miközben éledezik az Iszlám Állam

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 7.

Külpol

A tálibok szerint már véget is ért az afganisztáni tartományokért folytatott harc, az utolsó szabad tartomány fegyveresei ezt másként gondolják.

Folytatódtak keddre virradóra a heves harcok az afganisztáni Pandzsír-völgyben annak ellenére, hogy az országot ellenőrző tálibok már előző nap azt állították, hogy elfoglalták a területet, és az afganisztáni háború ezzel véget is ér – írja az MTI, a TASZSZ hírügynökség beszámolóját idézve. A pandzsíri ellenállók szervezetéhez, a Nemzeti Ellenállási Fronthoz (NRF) közel álló forrás szerint a tálibok vasárnap este óta drónokkal támadják az ellenállókat, ezért a pandzsíri erőknek és a lakosságnak a környékbeli magaslatokra kellett visszavonulniuk

Eközben a tálibok elfoglalták a pandzsíri tartományi kormányzói hivatalát, illetve a tálibellenes küzdelem néhai vezéralakjának, Ahmad Sah Maszúdnak a mauzóleumát.

A Herat Times című afgán lap arról számolt be, hogy hétfő este több afganisztáni városban, egyebek mellett Kabulban, Gázniban, Herátban és Mazari-Sarifban is a pandzsíri ellenállókat támogató tüntetések voltak. A demonstrálók az ellenállók vezetőjét, Ahmad Maszúdot - Ahmad Sah Maszúd fiat - éltették, halált kiáltottak a tálibokra és az őket szerintük támogató Pakisztánra. Incidensekről nem érkeztek hírek.

Blinken köszöni a katari sejk segítségét

 Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn Katarban tárgyalt az afganisztáni helyzetről Tamím bin Hamad Ál Száni sejkkel. Az egyeztetés után nem tartottak sajtótájékoztatót, Ned Price amerikai külügyi szóvivő csupán arról számolt be közleményében, hogy Blinken és Austin megköszönte a katari sejknek az amerikai állampolgárok Afganisztánból való biztonságos kimenekítéséhez nyújtott rendkívüli segítséget. A tárgyaláson kétoldalú kérdésekről, továbbá a térségbeli biztonság és jólét előmozdítására irányuló kezdeményezésekről is szó volt - jelezte a külügyi szóvivő.

Az Iszlám Állam erőt demonstrál

Az amerikai kivonulás kedvez az utóbbi időben csak sejtes szinten aktív Iszlám Állam megerősödésének: a tálibokhoz képest is keményvonalasnak számító dzsihadista szervezet az utóbbi hetekben újabb véres támadásokat hajtott végre – a kabuli Hamid Karzai reptér ellen elkövetett öngyilkos merényletüknek legalább 170 halálos áldozata van, többségük civil, de 13 amerikai katona és 28 tálib fegyveres is életét vesztette a robbantásokban.

Az Iszlám Állam iraki szervezete vasárnap egy kirkuki rendőrségi őrhely ellen intézett támadást, mely során felrobbantottak három, az őrhelyre erősítésként tartó rendőrautót is, tíz rendőr halálát okozva.  Ugyancsak vasárnap legalább három iraki katona vesztette életét fegyveres támadásban Moszul városában - közölte az MTI.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk