Kibővített szankciókkal válaszolna az EU a fehérorosz határon kialakult helyzetre

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 15.

Külpol

Azokat az embereket és szervezeteket szankcionánák, akik felelősek a helyzet kialakulásáért. 

Kibővítette büntetőintézkedéseinek rendszerét az Európai Unió a Fehéroroszországgal közös határán kialakult helyzet miatt – közölte az uniós tagországok kormányait tömörítő Tanács hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterek találkozójához kapcsolódva.

Az intézkedés célja, hogy az EU reagálni tudjon arra, hogy Minszk "hibrid támadásként" menekülteket használ politikai céljainak elérésére. 

A szankciórendszer kiszélesítése egyebek között célzott megszorító intézkedések meghozatalát teszi lehetővé olyan emberekkel és szervezetekkel szemben, akik és amelyek felelősek a fehérorosz rezsim tevékenységeiért, vagy hozzájárulnak az Európai Unió külső határainak illegális átlépéséhez.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a találkozó előtt azt mondta, úgy akarják kiszélesíteni a lehetőségeket, hogy lehetővé tegye mindazok szankcionálását – köztük légitársaságokét, utazási irodákét és képviselőikét –, akik felelősek az emberek utaztatásáért Fehéroroszország és az Európai Unió közös határára.

A főképviselő hangsúlyozta: szankciók bevezetése mindig hatékony, ugyanis hatással van az érintettek szabad mozgására és jólétére. Hozzátette, katonai eszkalációra az unió nem számít, az EU feladata pedig a humanitárius segítségnyújtás és az unió ellen indított hibrid támadás elhárítása.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk