Kijevbe utazott Karácsony a V4-es fővárosok főpolgármestereivel

  • narancs.hu
  • 2023. január 11.

Külpol

Vitalij Klicsko hívta meg őket, arról egyeztetnek, Budapest, Pozsony, Prága és Varsó miben tud segíteni Kijevnek.

A V4-es országok főpolgármesterei szerdán Kijevbe utaztak, hogy tárgyaljanak Vitalij Klicskóval, az ukrán főváros főpolgármesterével, valamint Bucsa város polgármesterével, ukrán tisztviselőkkel és uniós diplomatákkal – írja a HVG.

Karácsony Gergely, valamint Matúš Vallo pozsonyi, Zdenek Hrib prágai, és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester arról egyeztetett a vendéglátókkal, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani a háború közepette Kijevnek és polgárainak. 

A Telex beszámolója szerint a főpolgármesterek nemzetközi sajtótájékoztatóján a résztvevők szolidaritásukat fejezték ki az ukrán néppel és a főváros lakosságával. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy Budapest Ukrajna mellett áll,  és a magyar kormány nem azonos Magyarországgal, nagyon sok magyar és budapesti utasítja el azt, hogy az agresszort összemossák az áldozattal. A magyar kormány is a béke fontosságáról beszél, de azt nem teszi hozzá, hogy „béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek” – mondta a budapesti főpolgármester.

Karácsony Gergely Prágában már találkozott Vitalij Klicskóval, amikor Kijev a Szabad Városok Szövetségéhez csatlakozott.

A Telex emlékeztet, hogy az első magyar parlamenti delegációt, amely Ukrajnába látogatott a háború kirobbanása óta, a Momentum képviselői alkották.

Novemberben Novák Katalin köztársasági elnök is járt az ukrán fővárosban, Orbán Viktor miniszterelnök azonban nem tervez ilyen látogatást.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk