Kim Dzsongun Oroszországba látogat

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 5.

Külpol

Putyin és az észak-koreai elnök már leveleket is váltott potenciális fegyverüzletről.

Kevés olyan államfő van, mint Kim Dzsongun–  több értelemben is persze –, mint aki annyira keveset utazik külföldre, mint ő.

A 28 éves korában hatalomra került Kim 2012 áprilisi pártfőtitkári kinevezése óta mindössze 9 alkalommal járt külföldön, abból is négyszer Kínában. Utoljára 2019-ben járt Észak-Koreán kívül, már amennyiben külföldi látogatásnak számít a dél-koreai látogatása, amikor lényegében csak a két országot elválasztó tűzszüneti vonalát lépte át Pamindzsonban, a "békefaluban", ahol a vonal déli oldalán fekvő Béke Házában találkozott Donald Trumppal és a dél-koreai elnök Mun Dzsaeinnal.

Az eddigi egyetlen oroszországi látogatásán se bátorkodott nagyon messzeb, 2019 áprilisában ugyanis az Észak-Koreához lehető legközelebb, páncélvonatával is megközelíthető Vlagyivosztokban találkozott Vlagyimir Putyinnal.

A The New York Times értesülései szerint hamarosan megismételheti ezt az utazását, páncélvonatával újra az oroszok távol-keleti kikötővárosába utazhat, hogy személyesen tárgyaljon az orosz elnökkel.

A találkozó motivációit nem nagyon kell kutatni, hisz'

Észak-Korea évtizedek óta nemzetközi szankciókkal sújtott, így lényegében mindenből hiányt szenved, így Oroszország akár energiahordozókkal, akár gabonával is ki tudná segíteni. Észak-Koreának meg vélhetően nem kevés szovjet típusú, vagy szovjet licensz alapján gyártott fegyvere és lőszere van, amire Oroszországnak egyre inkább égető szüksége lehet a szankciók által sújtott hadiipara megtámogatására az ukránok elleni háborúban.

Észak-Korea korábban már lőszerrel támogatta Oroszországot, legalábbis Ukrajnában már az ukrán rakétatüzérség is használ az oroszoktól zsákmányolt rakétákat BM-21 Grad rakétasorozatvetőihez. Ezek a régóta raktárokban heverő 122 milliméteres rakéták a tapasztalatok szerint nem a legmegbízhatóbbak, elég nagy arányban sülnek be, vagy viselkednek rendellenesen.

A The New York Times értesülése szerint Putyin elsősorban tüzérségi lőszereket és tankelhárító rakétákat szeretne szerezni, míg Kim a műholdjai és atomtengeralattjárói fejlesztéséhez szükséges orosz technológiát. Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház múlt szerdai tájékoztatása szerint Putyin és Kim leveleket is váltott már a potenciális fegyverüzletről.

A The New York Times információi szerint a találkozóra szeptember 10-13. között kerülhet sor Vlagyivosztokban, ahol mindkét államfő részt vesz a Keleti Gazdasági Fórumon.

A találkozóról szóló amerikai hírszerzési értesülések titkosítását, szemben a Putyin és Kim levélváltásáról szólókkal még nem oldották fel, így a lap csak nevük elhallgatását kérő forrásokból tájékozódhatott, a Fehér Ház hivatalosan csak annyit erősített meg, hogy "vezetői szintű diplomáciai kapcsolatfelvételre" számítanak.

"Sürgetjük a KNDK-t [ez Észak-Korea hivatalos nevének rövidítése], hogy függessze fel a fegyverszállításokról szóló egyeztetéseket Oroszországgal, és tartsa magát korábbi nyilvános nyilatkozataihoz arról, hogy nem szállít fegyvereket Oroszországnak" – közölte Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk