Kínában mostantól nem közlik a napi járványadatokat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 25.

Külpol

A rekordszámú új fertőzés ellenére négy napja nem számoltak be koronavírus által okozott halálesetről.

Az egészségügy-minisztérium feladatait ellátó kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap leállította a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi adatok közlését, miután kétségek merültek fel a hitelességükkel kapcsolatban. Azt azonban lehet tudni, hogy a fertőzés a korlátozó intézkedések feloldása óta rohamosan terjed.

Decemberben egy nyilvánosságra került hatósági becslés szerint 250 millió ember kapta el a fertőzést Kínában.

A bizottság közleményben tudatta, hogy az adatokat a közegészségügyi intézet számára továbbítja tájékoztatás és kutatás céljából. A közleményből nem derül ki, milyen gyakran történik az adatközlés.

A járvány terjedése ellenére a közegészségügyi intézet négy napja nem számolt be Covid okozta halálesetről. Kína korlátozta a koronavírussal kapcsolatos halálesetek definícióját is: csak a tüdőgyulladásos és a légzőszervi megbetegedéseket számítják be a statisztikákba.

Az Airfinity brit székhelyű egészségügyi adatbázis múlt heti becslése szerint Kínában naponta több mint egymillió ember fertőződik és ötezer hal meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem kapott adatokat a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő paciensekről, amióta Peking enyhítette a korlátozásokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk