Kizárhatják a Fideszt az Európai Néppártból

  • narancs.hu
  • 2018. április 11.

Külpol

Orbán Viktor túllépte a határt.

A Fidesz kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból (EPP) Pascal Arimont, a belgiumi német ajkú közösség Keresztényszociális Pártjának (CSP) elnöke. Erről a belga közszolgálati tévének beszélt a politikus. Szerinte Orbán Viktor már nem egyszer lépte túl a határt, ezért ha az EPP továbbra is meg akar felelni a saját értékeinek, ki kell zárnia a Fideszt. Holott azt is tudja, hogy az EPP megosztott a kérdést illetően, ezért nem valószínű, hogy elég támogatást kap majd az indítványa. Sokan ugyanis még mindig úgy gondolják, hogy "ezzel az egyetlen módját is elveszítenék Orbán kordában tartásának."

A belga politikus szerint ha a magyar kormány nem vonja vissza az Európai Bizottság által bírált jogszabályokat, akkor meg kell fontolni a Fidesz kizárását, de az is egy lehetőség, hogy addig felfüggesztik a párt tagságát, amíg le nem zárulnak az Európai Bíróság előtt zajló eljárások.

Arimont hozzátette, a fideszes EP-képviselők egyáltalán nem Brüsszel- vagy Európa-ellenesek, velük problémamentes a közös munka, a gond csak az, hogy a vezetőjük retorikája teljesen eltér az övékétől.

(24.hu)

Figyelmébe ajánljuk