Klímaharc: Európa-szerte iskolákat és egyetemeket foglalnak el a diákok 

  • narancs.hu
  • 2023. május 6.

Külpol

A mozgalom egy megújult ifjúsági tiltakozó kampány része, amely az éghajlatváltozással kapcsolatos általános tétlenség ellen irányul.

Klímakatasztrófától tartanak és a Nyugat klímaváltozással kapcsolatos "tétlenségét" bírálják azok a diákok, akik ezeben a hetekben egész Európában iskolákat és egyetemeket foglalnak el. Az Euronews a The Guardian cikkére hivatkozva azt írja, eddig 22 tanintézményt foglaltak el az egy hónapra tervezett kampány során.

Németországban eddig Wolfenbüttelben, Magdeburgban, Münsterben, Bielefeldben, Regensburgban, Brémában és Berlinben foglalták el az egyetemeket. Spanyolországban a barcelonai egyetemen a tiltakozó diákok kinti oktatást tartanak a klímaválságról. Belgiumban 40 diák demonstrál a genti egyetemen. A Cseh Köztársaságban mintegy 100 diák táborozott le a kereskedelmi és ipari minisztérium előtt. Az Egyesült Királyságban a leedsi, az exeteri és a falmouthi egyetemen folynak hasonló demonstrációk.

A klímaváltozást katasztrófaként értelmező aktivisták legradikálisabb akciói Lisszabonban zajlottak, ahol a fiatalok hét iskolát és két egyetemet foglaltak el. Csütörtökön a diákok harmadik napja zárva tartanak egy középiskolát, míg a Lisszaboni Egyetem bölcsészkarának diákjai a dékáni hivatalban barikádozták el magukat.

A klímaváltozás várható hatásairól itt írtunk.

Leadkép: Hitka Viktória, 2019

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk