Könnygáz, vízágyúk, téglák, Molotov-koktélok: elfajult a hongkongi tüntetés

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. augusztus 26.

Külpol

65 tüntetőt vettek őrizetbe a hétvégén, a legfiatalabb 12 éves.

Összesen 65 tüntetőt vettek őrizetbe a hongkongi hatóságok az erőszakba fordult hétvégi kormányellenes demonstrációk feloszlatása során, a legfiatalabb 12 éves – közölte hétfőn a helyi rendőrség.

Szombaton 29, vasárnap pedig 36 tiltakozó került a hatóságok kezére. Az aktivistákat egyebek között hatósági engedély nélküli gyülekezéssel, támadó fegyverek birtoklásával és hatósági személy elleni erőszakkal gyanúsítják.

A vasárnapi tiltakozás erőszakba csapott át, a rendőrség könnygázt és – a megmozdulások kezdete óta először – vízágyúkat vetett be, míg a tüntetők téglákkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg őket. Hatósági közlés szerint hat hongkongi rendőr vette elő szolgálati fegyverét, és egyikük figyelmeztető lövést adott le, mert tiltakozók botokkal és rudakkal támadtak rájuk.

A tiltakozók egy része úgy nyilatkozott, hogy azért folyamodtak erőszakhoz, mert a kormány a békés demonstrációkra nem reagált.

A rendőrség már a szombati megmozdulások alkalmával is könnygázzal oszlatott. A tiltakozók akkor barikádokat emeltek, illetve téglákkal, kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg a biztonságiakat. Az egészségügyi hatóságok szerint 48 ember sérült meg a biztonsági erőkkel vívott utcai összecsapásokban.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban tizenkettedik hete zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a kínai vezetés növekvő hongkongi befolyása és a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak.

A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a rendőrök tüntetőkkel szembeni fellépésének kivizsgálására hivatott független bizottság megalakítását követelik.

A tiltakozó akciók június 9-i kezdete óta több mint 830 embert vettek őrizetbe.

Neked ajánljuk