Koordinációs tanácsot alakít a fehérorosz ellenzék

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 18.

Külpol

Az ellenzéki vezető egy harcostársa szerint Moszkvával viszont nem akarnak szakítani.

Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő fehérorosz államfő ellenzéke koordinációs tanácsot alkotva akarja kivezetni az országot a belpolitikai válságból. A testületet, amelyben a civiltársadalom képviselői is részt vennének, még kedden megalakul - közölte a fehérorosz ellenzék egyik szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

A pontos időpont és a helyszín egyelőre nem ismert. A tanács célja a békés hatalomátadás biztosítása. A testület létrehozását Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt javasolta.

A Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja hétfőn egy videoüzenetben kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot. Mint mondta, Luksenka 26 éve hazugságokkal és félelemmel kormányozza az országot.

Kedden Cihanouszkaja egyik harcostársa, Marija Kalesznyikava azt nyilatkozta, hogy a fehérorosz ellenzék egyébként nem akar szakítani Moszkvával. Kalesznyikava Alekszej Venegyiktovnak, az Eho Moszkvi nevű orosz kormánykritikus rádióadó főszerkesztőjének azt írta, Oroszország fontos partner, és az ellenzéki érti és értékeli ezt. Leszögezte: a fehérorosz ellenzék azon a véleményen van, hogy a két ország közötti összes egyezményt be kell tartani.

Kalesznyikava rámutatott, hogy rendszeres a feszültség és a konfliktus Minszk és Moszkva között. "Ez egyértelműen megmutatja, hogy a hivatalban lévő fehérorosz elnök nincs abban a helyzetben, hogy megbirkózzon a feladattal" - írta a politikus Venegyiktovnak, aki a Telegram közösségi oldalon megosztotta a szöveget.

Kedden Angela Merkel német kancellár és Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke is telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a fehérorosz helyzetről. Michel a Twitteren azt írta: "Csakis békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban".

Merkel szóvivője, Steffen Seibert elmondása szerint a kancellár a megbeszélésen "aláhúzta, hogy a fehéroroszországi kormánynak nem szabad erőszakot alkalmaznia a békés tüntetőkkel szemben, haladéktalanul szabadon kell bocsátania a politikai foglyokat és a válság megoldása érdekében nemzeti párbeszédet kell kezdenie az ellenzékkel és a társadalommal".

A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9. óta tartanak, amikor Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte.

A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokkat, valamint gumilövedékeket vetettek be. Legalább két tüntető meghalt.

A kormány oldaláról már voltak első puhatolózások, hogy a tiltakozók követeléseinek eleget tegyenek. Uladzimir Karanyik egészségügy-miniszter nyílt levélben arról tájékoztatta a tut.by független hírportált, hogy a vezetés nyitott a párbeszédre.

Kedden is voltak tüntetések az állami üzemekben, igaz ezek száma alacsonyabb volt, mint az előző napokban. Értesülések szerint a dolgozókat megfélemlítették, hogy ne vegyenek részt a Lukasenka elleni megmozdulásokon, azzal fenyegették őket, hogy különben elveszítik munkahelyüket. Az ellenzék segítséget ígért az egzisztenciájukat féltő sztrájkolóknak egy szolidaritási alapból.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.