Kulturális

  • 2003. augusztus 13.

Külpol

n STREET PARADE 900 ezren vettek részt Zürichben a 12. Street Parade megapartin.
Tavaly zuhogott, az idei mottó (Let the sun shine!) viszont bejött: 35 fokos hőségben indult el a 25 kamion, rajtuk francia, német, olasz, angol, svéd és svájci dj-k. A város összbevételét 150 millió frankra becsülik, a szolgálatban lévő 160 egészségügyis ezer embert részesített kezelésben, 90-en drog-, 140-en túlzott alkoholfogyasztás miatt lettek rosszul, nyolc személyt vettek őrizetbe, száz tonna szemetet szállítottak el.

n EDINBURGH E hetekben a skót város minden szeglete a művészeté: augusztus 10-től 30-ig tartanak az Edinburgh International Festival klasszikus értéket képviselő színházi, zenei és táncelőadásai, egy héttel korábban kezdődött a Fringe Festival (200 helyszínen 1500 produkció a "peremről"), augusztus 13-án pedig a Filmfesztivál (mindháromnak vannak magyar vonatkozásai). Mindeközben a Royal Scottish Academy termeiben Monet 77 festménye előtt lehet sorban állni.

A "fő" fesztivál nyitókoncertjén Kurtág György és Janacek műveit játszotta a Royal Scottish National Orchestra. Több hangverseny műsorán szerepelnek Liszt és Bartók kompozíciói, Schiff András egy Beethoven-szólóestre és egy Thomas Quasthoff-fal közös Schubert-, Brahms-, Wolf-koncertre hivatalos.

A filmfesztiválon - melynek nyitó előadásán David Mackenzie Young Adam, zárásakor pedig Shari Springer Berman és Robert Pulcini American Splendor című filmjét, az idei Sundance egyik slágerét vetítik - sorozatot szentelnek Jancsó Miklósnak: Szerelmem, Elektra, Kék Duna keringő, Jézus Krisztus horoszkópja, Így jöttem, Csillagosok, katonák, Szegénylegények. Crossing Over Time címmel nemzetközi blokkot állítottak össze térségünk demokratikus átalakulásának témáját érintő rövidfilmekből, ezek egyike Bodóczky Antal munkája. A dokuszekció egyik érdekessége a francia David Korn-Brzoza Echelon: Le Pouvoir Secret című filmje a nemzetközi telefonos és internetes kommunikáció lehallgatásáról, a játékfilmesé pedig Csehov Cseresznyéskertjének Srí Lanka-i változata, The Mansion By The Lake címmel: a 84 éves Lester James Peries az 1980-as évek végére helyezte át a cselekményt.

A Fringe programján szerepel a Budapesten zömmel brit gárdával alakult Modern Theater produkciója: Jeff Taylor Artifice: Deception is a Fine Art című darabjának főhősét, egy budapesti tudósítóból lett műkereskedőt megbízza egy Hatvany-leszármazott, hogy vásároljon vissza egy Csontváry-festményt, amelyet 1945-ben az oroszok elzabráltak (képünkön a videotechnikát is használó előadás egy jelenete). A Fringe-programban kapott helyet a román és magyar cigányzenét játszó Vardos koncertje (Alana Hunt hegedűs, Kate Hosking nagybőgős és Sofia Chapman harmonikás együttesét tíz éve alapították az ausztráliai Perthben, de jártak mifelénk is), valamint a Budapest fellépése (a Too Blind to Hear című albummal debütált, 1999-ben alakult öttagú angol popzenekarnak annyi köze lehet Magyarországhoz, hogy a térképre bökéskor itt landolt az ujjuk).

n SZIGETI MÉRLEG A kezdeti kétnapos eső ellenére egy hét alatt 353 ezren voltak a Sziget Fesztiválon. A tavalyihoz képest 40 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, orvosi ellátásra sem volt többször szükség, mint tavaly. A látogatók által adott 1200 egységnyi vér a főváros egyheti szükségletére elég. Összesen 2800 köbméter szemetet szállítottak el. Az M2-n esténként sugárzott TV Sziget másfél órás élő adásai alatt megduplázódott a csatorna átlagközönsége.

n KERTÉSZ IMRE ÚJ REGÉNYE A Nobel-díjas író befejezte új művét: a Kaddis a meg nem született gyermekért című regényhez lazán kapcsolódó Felszámolást szeptember 10-én a Radnóti Színházban, 21-én a Berliner Ensemble-ban mutatják be a szerző jelenlétében. Az MTI tudósítása szerint Kertész Imre következő könyve, A végső kocsma a Gályanapló és a Valaki más személyes feljegyzéseinek folytatása lesz.

n BUDAPEST PARÁDÉ Augusztus 23-án negyedszer rendezik meg a Budapest Parádét: az Andrássy úton 44 kamion gördül délután 2-től a Hősök terére, illetve a Felvonulási térre, köztük 27. sorszámmal a CrossRoads Records, a Magyar Narancs és a Kendermag Egyesület reggae-kocsija. A parti vendégeként a Viva TV kamionján dolgozik majd Dr. Motte, a berlini Loveparade kitalálója.

n MADONNA MESEKÖNYVE Szeptember 15-én egyszerre száz országban, harminc nyelven jelenik meg Madonna első mesekönyve: az English Roses egy öt kötetre tervezett sorozat első darabja.

n VARGA FILMKLUB Szeptember 17-étől kéthetenként ismét a Millenáris Fogadó épületében rendezik a Varga Filmklub animációs vetítéseit.

n BAZILIKA Húszévi munka után elkészült a Szent István-bazilika felújítása. Az épületet Hiller István kulturális miniszter hétfőn mutatta be a sajtónak. A beruházásra 1999-2000-ben 1,89 milliárd Ft-ot fordított a kulturális tárca, a tavaly júniusban kezdődött utolsó szakasz 1,77 milliárdba került. A műemléki nagyorgona 40 millió Ft-os restaurálását 2001-ben kezdték, 2004-ben fejezik be.

Figyelmébe ajánljuk