Kulturális hírek

  • 2004. november 18.

Külpol

15 ÉV NARANCS Egy viszonylag zárt körû és egy teljesen nyilvános estén ünnepelte indulásának tizenöt éves évfordulóját a rendszerváltás hazai sajtópalettájánakÉ khmÉ zászlóshajója, a lap, melyet Ön volt szíves e héten is megvásárolni, kölcsönkérni, elemelni, pokolra kívánni stb. Az A38-on tartott zenés összejövetel egy asztalhoz ültette a Narancs összes eddigi fõ- és felelõs szerkesztõjét, Bojár, Nádori, Makai, Bojtár és Vágvölgyi urakat - a képen e két utóbbi kezdi kivégezni a csigavonalba tekert virslire hasonlító marcipánnal díszített csokitortát. MEGHALT ODB New York-i stúdiójában mellkasi fájdalmakra panaszkodván összeesett és meghalt Ol' Dirty Bastard, a hardcore rap egyik meghatározó csapata, a Wu-Tang Clan alapító tagja.
Orvost hívtak, de késõn érkezett a segítség. Hétfõn lett volna 36 éves. ODB (sz. Russel Jones) legalább annyit szerepelt a bûnügyi, mint a zenés rovatokban: legutóbb 2003 elején szabadult (kábítószer-birtoklás és a rehab. klinikáról való szökés miatt ült, de volt illegális fegyvertartás, vezetés felfüggesztett jogsival, bolti tolvajlás, erõszakkal fenyegetés is). Halálakor állítólag tiszta volt. Két szólóalbuma (Return to the 36 Chambers, 1995; Nigga Please, 1999) után most a harmadik befejezéséhez közeledett.

EURÓPAI FILMDÍJ Közzétették az idei Európai Filmdíj jelöltjeit: magyarok két kategóriában érintettek. Az év európai filmrendezõjének jelöltek között szereplõ Antal Nimród (Kontroll) vetélytársai: Fatih Akin (Fallal szemben), Pedro Almodóvar (Rossz nevelés), Alejandro Amenábar (Mar adentro), Theo Angelopoulos (Trilogia) és Agnes Jaoui (Comme une image). A legjobb operatõrök között Koltai Lajos (Szabó István: Csodálatos Júlia) várhatja reménykedve a december 11-i, barcelonai gálaestet - akárcsak Javier Aguirresarobe (Mar adentro), José Luis Alcaine (Rossz nevelés), Alwin Kuchler és Marcel Zyskind (Code 46), Eduardo Serra (Girl With A Pear Earring), valamint Andreas Sinanos (Trilogia). Almodóvar, Amenábar és Akin említett munkái mellett a legjobb film többi jelöltje: Lukas Moodysson: Ett hal i mitt hjärte; Christophe Barratier: Les Choristes és Mike Leigh: Vera Drake.

NEW YORK, MÚZEUMOK Alapításának 75. évfordulóján, november 20-án újra megnyílik régi helyén, Manhattanben a Museum Of Modern Art, mely két évig Queensben mûködött, kollekciója legértékesebb darabjai pedig pár hete tértek vissza Berlinbõl. A Taniguchi Yoshio tervezte épületkomplexum 58 ezer nm fölötti alapterülete csaknem kétszerese a korábbinak, a kiállítási tér közel 12 ezer nm-re nõtt - a japán építésznek ez az elsõ munkája hazáján kívül. A több mint 135 ezer mûtárgyat magában foglaló gyûjtemény állandó kiállítását kiegészítõ ideiglenes tárlatok a fölsõ emeleten kapnak helyet. A beruházás 858 millió dollárjának elõteremtéséért intenzív kampányt folytatott a nonprofit intézmény, 700 millió körül tartanak, azaz további hozzájárulások szükségesek. A nyitó kiállítások bemutatják Taniguchi eddigi kilenc japán múzeumát, a MOMA építészeti történetét és a mostani építkezést. A MOMA ingyen kölcsönözhetõ tolószékkel várja a mozgáskorlátozottakat, nagybetûs, illetve Braille-írásos információs anyagokkal a vakokat és gyengén látókat.

A Whitney Museum Renzo Piano olasz építészt bízta meg épülete bõvítésének és felújításának megtervezésével. A cél, hogy megkétszerezzék a 15 ezer darabos gyûjteménnyel rendelkezõ múzeum viszonylag szûkös kiállítótereinek méretét.

A Metropolitan Museum of Art eddigi legdrágább vásárlása nyomán szert tett Duccio di Buoninsegna 14. századi itáliai festõ Stroganoff Madonna címen ismert mûvére: a New York Times szerint több mint 45 millió dollárt fizettek a 20x28 cm-es, fára festett képért, mely arany háttér elõtt ábrázolja a madonnát és gyermekét. Duccio mûve elsõ ismert tulajdonosa, az 1910-ben, Rómában elhunyt Grigorii Stroganoff gróf után kapta nevét.

MORZE

GYÁSZ Öngyilkos lett el Iris Chang, a japán hadsereg 1937-es kínai kegyetlenkedéseit, kínai nõk tízezreinek megerõszakolását megrázóan feltáró The Rape Of Nanking címû könyv szerzõje. 1997-es megjelenését követõen e mû is hozzájárult ahhoz, hogy Japán szembenézzen közelmúltja e sötét epizódjával. Az Amerikában született, kínai származású történésznõ San Francisco közelében, a kocsijában lõtte fejbe magát. 36 éves volt. Kiadója szerint depresszióban szenvedett. Legutóbbi könyve: The Chinese in America: A Narrative History.

BAND AID ÚJRA Húsz évvel azután, hogy az etiópiai éhezõk megsegítése végett Bob Geldof (Boomtown Rats) és Midge Ure (Ultravox) szervezésében brit sztárok elkészítették a Do They Know It's Christmas? címû jótékony célú kislemezt, most - a szudáni szenvedõket segítendõ, új összeállításban és korszerûsített hangszerelésben, Damien Hirst címlaptervével - ismét fölvették a karácsonyi Nr 1 pozícióra szánt dalt. 1984-ben tízmillió font fölötti bevételt produkáltak. A kislemez mostani ára 3,99 font. Az elõadók: Paul McCartney, Chris Martin, Thom Yorke, Robbie Williams, Dido, Peter Gabriel, Bono, Daniel Bedingfield, Gabrielle, The Thrills, Will Young, Katie Melua, Busted, Joss Stone, Lemar, Jamelia, Keane, Beverley Knight, The Darkness, Dizzee Rascal, Ms Dynamite, Snow Patrol, Rachel Stevens. A darfuri éhezõk megsegítését szolgálja az 1985-ös Live Aid-koncert DVD-jének megjelentetése is.

FELTÁMADT A FÕNIX Kilenc évvel azután, hogy leégett, Velencében újra megnyílt a La Fenice: az elsõ elõadáson Verdi Traviatáját játszották, Lorin Maazel vezényletével, a történetet mába helyezõ kanadai Robert Carsen rendezésében. A több mint kétszáz éves operaházat ultramodern színpadtechnikával építették újjá.

SZERELEM, KOLERA, MOZI A New Line Cinema megvásárolta Gabriel García Márquez regénye, a Szerelem kolera idején megfilmesítésének jogát. Az eladó Scott Steindorff producer volt, õ több millió dollárért vette meg a jogot a Nobel-díjas írótól, aki tizenöt éven át elutasította a hollywoodi ajánlatokat - állítólag legalább ötvenet. A forgatókönyv megírását az Oscar-díjas Ron Harwoodra bízták (A zongorista).

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.