Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 47. szám (2004-11-18)

Publicisztika

Publicisztika

Irodalmi szószedet: A regénycím (~)

Kezdetben a ~ az anyánk éjjeliszekrényén el›fordult könyvtárgyak olyan emleget›nevét jelentette, amelynek rendszerint semmi értelme nem volt: rabrábi, urimuri (?!). Tetejébe rövid U-val - miként azt az Olcsó Könyvtár papírpikkelyeket hullató, piszkossárga címlapján kisilabizáltuk, ahogy majd emezt is: Kivilágos kivirradtig (?). De hát abból se lehetett kihámozni semmit, ha azt mondták, bángbán vagy bováriné. Ám mindez messzire vezetne, szorítkozzunk a regényekre, s azon belül is a magyarokra.

Publicisztika

Az utolsó kijárat Erdély felé

Míg a kettõs állampolgárságról szólva a jobboldal a nemzet újraegyesítésérõl, Trianon sebeinek begyógyításáról szaval, nincs olyan kérdés, amely a nemzetet jobban megosztaná, mint ez. Nem véletlen, hogy a fõsodor politikai pártjai közül eddig egy sem bolygatta ezt az ügyet; az Orbán-kormány alatt semmivel nem váltak könnyebbé az állampolgárrá válás feltételei, mint korábban.

Publicisztika

Cigánynóta

Nagy volt az élet a múlt héten Brüsszelben, szállt a nóta, seje-huja, ripityom. Teleki László államtitkár, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kállai Katalin, az MSZP romaügyekért felelõs elnökségi tagja és még 21... micsoda-micsoda, szintén zenész, zömmel az OCÖ vezetõi léptek fel, csak egy kis baleset történt. Elénekeltek közösen csinos karéjba állva az Európai Parlament szocialista frakciója elõtt egy, a helyszínen dalnak aposztrofált számot - mit ad isten, a roma himnuszt -, és lett nagy tapsvihar, ováció.

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

Minden nyelvben vannak olyan erõszakos szabályok, melyek a rendes szabályokat maguk alá gyûrik és magukhoz ragadják a vezetést. Úgy is mondhatjuk, hogy felülkerekednek a rendes szabályokon, ezért "felülkerekedõ" szabályoknak nevezzük õket. Vegyünk egy példát a hangsúlyozásból.

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Tervezés

Amikor Amerikába fejlesztettünk játékprogramokat, elõször is mindenféle terveket kellett készítenünk. Például meg kellett becsülni, hogy melyik munkafázis hány munkaórát igényel majd a programozóktól, a grafikusoktól, a zenészektõl, a teszterektõl és így tovább. Ha nem volt ilyen terv, vagy feltûnõen szakszerûtlen volt, eleve nem kaphattuk meg a munkát, akkor sem, ha sokkal olcsóbban elvállaltuk, mint más, és korábban már bebizonyítottuk, hogy kiváló minõségben meg tudunk csinálni ilyesfajta programokat.

Belpol

Belpol

"A végén mindenki rosszul érzi magát" (Örkény Antal és Sík Endre szociológusok az állampolgársági népszavazásról)

A kettõs állampolgárságról szóló népszavazás körüli viták abban látszanak kicsúcsosodni, hogy pozitív döntés esetén vajon megindulnak-e jelentõs tömegek az anyaország felé, és ha igen, akkor ennek milyen gazdasági és politikai hatásai lehetnek. Sík Endre a határon túli magyarság migrációs hajlandóságát és itteni munkavállalási szokásait, Örkény Antal pedig a magyarok nemzettudatát kutatja hosszú ideje.

Belpol

Tûz a veszélyeshulladék-telepen: Palotai alvászavarok

A tisztázatlan körülmények között november 1-jén kitört palotai hulladéktûzben minden bizonnyal rákkeltõ anyagok is keletkeztek, ami a kincstári optimizmust sugárzó katasztrófavédelmi kommentárokat egészen más megvilágításba helyezi. A környékbeliek - köztük a szomszéd utcában lakó Narancs-tudósító - aggódva várják, hogy a hatóságoktól végre részletes tájékoztatást kapjanak.

Belpol

Érvénytelen idõközi választás Sopronban: Nyugaton a helyzet

A választók közönye kísérte a hét végén a soproni és szécsényi idõközi országgyûlési választás elsõ fordulóját. Mivel a részvétel mindkét körzetben 30 százalék körüli volt, a voksolás érvénytelen lett. A Fidesz egyértelmû gyõzelmet aratott nyugaton és északon is. A Narancs stábja Sopronban dideregte végig a választás estéjét.

Belpol

Az értelmi sérültek visszailleszkedési esélyei: Rögös utakon

Az értelmi sérültekrõl jóformán semmit sem tudunk, és nem is beszélünk róluk. Pedig õk is teljes életet szeretnének élni: nemcsak mellettünk, hanem velünk együtt. Sári és Józsi fogad mosolyogva a Civitan-Help Egyesület Görgényi úti kertészetében. Puha, zöld fû, szép fák, rendezett virágágyások és mindezek mögött egy erdõ. Levegõt sem véve halmoznak el kérdéseikkel ("szereted az epres joghurtot?", "az egy fideszes lap?"), majd jönnek a többiek, ki félve, ki gyanakvóan, és jól megnéznek maguknak. Munka közbeni tízperces szünetüket tartják éppen.

Belpol

Politikai okkultizmus Magyarországon 2.: Ocsú kontra búza

Cikksorozatunk elsõ részében ('svita, Magyar Narancs, 2004. október 28.) beszámoltunk a magyarság õstörténetének ma is élõ mítoszairól. A 32 jegyû székely rovásírás kultusza arra engedhet bennünket óvatlanul következtetni, hogy csak a nemzetmentõk mániája bebizonyítani a magyar nép sumer, szkíta vagy turáni eredetét. Pedig a rovásírás egy sor tudós kutató és mûkedvelõ írásszakértõ szenvedélye, akik nagyon is tudományos alapon szeretnek bíbelõdni ezzel az õsi örökséggel. Mert az.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

15 ÉV NARANCS Egy viszonylag zárt körû és egy teljesen nyilvános estén ünnepelte indulásának tizenöt éves évfordulóját a rendszerváltás hazai sajtópalettájánakÉ khmÉ zászlóshajója, a lap, melyet Ön volt szíves e héten is megvásárolni, kölcsönkérni, elemelni, pokolra kívánni stb. Az A38-on tartott zenés összejövetel egy asztalhoz ültette a Narancs összes eddigi fõ- és felelõs szerkesztõjét, Bojár, Nádori, Makai, Bojtár és Vágvölgyi urakat - a képen e két utóbbi kezdi kivégezni a csigavonalba tekert virslire hasonlító marcipánnal díszített csokitortát. MEGHALT ODB New York-i stúdiójában mellkasi fájdalmakra panaszkodván összeesett és meghalt Ol' Dirty Bastard, a hardcore rap egyik meghatározó csapata, a Wu-Tang Clan alapító tagja.

Külpol

Cyber hírek

Cenzúrázzák a mangát Az egyik népszerû japán képregény kiadója bejelentette: kivágja a füzet legutóbbi számából azokat a részeket, melyek a japánok nankingi brutalitását ábrázolják a kínaiak ellen - adta hírül a Múlt-Kor történelmi portál. A hetente kétmillió példányban fogyó Young Jump mangafüzet szeptemberben beszüntette Kuni ga Moeru (Az égõ város) címû sorozatának közlését, miután tiltakozó telefonhívások és e-mailek áradata érkezett a kiadóba az utolsó résszel kapcsolatban.

Színház
Film

Film

"Miért hívsz a moziba?" (Szabó István filmrendezõ)

Nemzetközi sztárok, Anette Bening, Jeremy Irons fõszereplésével készítette el új játékfilmjét William Somerset Maugham Színház címû regényébõl. A komédia középpontjában London sztárja, a negyvenes éveiben járó színésznõ, Julia áll, aki, hogy némi színt vigyen a mindennapi rutinba, ifjú szeretõ után néz.

Film

"Ha tervezgetsz, csak ideges leszel" (Mauricio Alves Fernandez, a Ratos de Porao dobosa)

Az 1984-ben alakult S-o Pauló-i Ratos de Porao történetének áttekintése helyett elég annyit megemlíteni, hogy a legnagyobb rajongójuk Jello Biafra. Így az sem tûnhet meglepõnek, hogy újabban a lemezeiket is Biafra kiadója, az Alternative Tentacles gondozza. Budapesti koncertjük ezért is vált generációk találkozásává, ahol a fiatalabb hardcore-hívek mellett egyaránt feltûntek régi thrash-punk motorosok, torna- és hegyes orrú cipõs lányok.

Könyv

Könyv

Hazamenni

Márai Sándor: Ajándék a végzettől

A kötet anyaga tizenhárom éve állt össze.

Zene

Zene

Film: Színház az egész (Szabó István: Csodálatos Júlia)

Ne számítsunk egy megszokott Szabó-filmre! Nincs egzisztencialista problémafelvetés, nincs történelemkönyveket megszégyenítõ pontos kor- és társadalomrajz, illetve dehogyis nincs, csak másképpen, nem úgy, nem abban a stílusban, ahogy ezt eddig elvártuk.

Zene

Kiállítás: Nagy vonalakban (Oroszország képközelben)

Alig pár napja, véletlenül került a kezembe egy fényképalbum: a múlt századelõ, a bolsevik hatalomátvétel elõtti idõk Oroszországa. Sármély, gyilkos nyomor, a hunyászkodó tekintetekben évszázados gyûlöl-ködõ rémület, a haszonállati lét üressége. Bocskor, mocsok, szamovár.

Zene

Lemez: Alkoholos, szerelmes, halálos (Marianne Faithfull: Before the Poison)

Marianne Faithfull utolsó három albumát olyan könnyû egymás mellé helyezni, hogy már azt mondhatjuk, az 1999-es Vagabond Wayszel - majd az azt követõ Kissin' Time-mal - egy újabb, a korábbiaktól több tekintetben is el-térõ korszaka kezdõdött el. Ebben nála jóval fiatalabb, az alternatív popkultúra népszerû szerzõinek a dalait énekli, olyanokét, mint Daniel Lanois, Beck, Billy Corgan, Jarvis Cocker, illetõleg most Damon Albarn, PJ Harvey és Nick Cave.

Zene

Nyolc kis kritika

könyv David Mitchell: Szellemírók Tom Stoppard mellett Mitchell az az angol író, akire nemcsak a kortárs írók, hanem a kortárs fizikusok is hatnak. Stoppard Árkádiájával és Mitchell most magyarul kiadott regényével jelent meg a káoszelmélet az irodalomban.

Tudomány

Tudomány

Választások elõtti állásfoglalások a sajtóban: Kimondva, kimondatlanul

Az objektivitásukra kényes brit és amerikai lapok többsége a választások, népszavazások elõtt rendre szerkesztõségi publicisztikában buzdítja az olvasókat valamelyik párt, jelölt vagy válasz támogatására. Angolul ezt hívják endorsementnek: magyar megfelelõje a szónak nincs. Lássuk, a kiélezett amerikai elnökválasztás során a tengerentúli újságok miként éltek ezzel a magyar szemmel kissé furcsának tûnõ eszközzel, és mit gondolnak az endorsementrõl a magyar lapszerkesztõk.

Tudomány

Hó-show: Tél öblén

Az idei Hó-show szervezõi már jó elõre beígérték: ezúttal nem csupán reklámokból és kiállítókból fog állni a rendezvény. S valóban: a leendõ sífogyasztók túlléphettek a vágyteli tervezés fázisán, s rögvest eszközölhették is télire való beszerzéseiket. S annak sem kellett csalódnia, akit az ügyességi, logikai, térképzetet javító fajátékok jobban érdekeltek, mint a farkasemberes snowboardok vagy a használt sílécek - igaz, ez esetben majdnem négy csarnokot járhatott be, nagyjából hiába.

Lélek

Lélek

A világ második legjobb sakkozója (Lékó Péter)

Gondolatai 64 fekete és fehér négyzet körül cikáznak, szellemi energiájának nagy részét majd' 20 éve egyetlen célnak szenteli: sarokba szorítani egy fakirályt egy fatáblán. A hétköznapi tónusok is ettõl függõen sötétebbek vagy világosabbak. Ma már - néhány héttel a Kramnyik elleni 7-7-es döntetlennel és így az orosz címvédésével végzõdött világbajnoki döntõ után - minden világos.

Sport

Sport

Házfoglalók: Eszméletlen nagy élmény

Október utolsó napjaiban házfoglalók költöztek a volt Úttörõ Áruház épületébe. A nyilvános megnyitót követõ napon az akciót szervezõ Centrum bejelentette: a tulajdonos felszólítására - aki a sajtóból értesült arról, hogy elfoglalták a tulajdonát - önként elhagyják az épületet. Az elsõ szervezett budapesti foglalt ház nyilvános története ezzel mintegy tizenhat óra alatt végetért. Ám a szervezõk elégedettek.