Kulturális hírek

publikálva
2001/43. (10. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

KONCERT AZ ÁLDOZATOKÉRT Lapzártakor csak óhajtó módban fogalmazhattunk, de remélhetőleg rendben zajlottak le a hétvégén New Yorkban, Washingtonban, Nashville-ben, Atlantában és Dallasban azok a koncertek, amelyeken popzenészek (többek között Paul McCartney, Elton John, David Bowie, Eric Clapton, Billy Joel, Michael Jackson, Rod Stewart, Mariah Carey, Ricky Martin, Lee Ann Womack, Peter Frampton, a fél U2, a Destiny´s Child, az ´N Sync, a Backstreet Boys, az Aerosmith, a Styx, az REO Speedwagon, a Bad Company, a Journey, a Lynyrd Skynyrd, a Kansas és a Who tagjai) léptek fel. A 20 millió dollár körül remélt bevételt a szeptember 11-i amerikai terrortámadás áldozatai hozzátartozóinak szánják.n HAIKU ÉS LEHETETLEN "Archaikus őszi pillanatokat" szerez a sétálóknak az Artpool Művészetkutató Központ október 19-től november 4-ig, a Budapesti ´szi Fesztivál idején: a művészi haiku 18.

századi megteremtője, a japán Matsuo Basho és az ő verseit fordító Fodor Ákos haikuit a Liszt Ferenc tér lámpaoszlopain helyezték el. A P60-ban, az Artpool kiállítótermében (Paulay Ede u. 60.) Lehetetlen realizmus címmel november 9-ig látható tanulmányi kiállítás "az áramlás és a fogalmi művészet" (a fluxus és a koncept art) vidékéről, hazai és nemzetközi kontextusban.

Az őszi fesztivál hivatalos startjaként nyitották meg Tadeusz Kantornak (1915-1990), a 60-as, 70-es évek lengyel művészete egyik kulcsfigurájának Lehetetlen című kiállítását a Ludwig Múzeumban (megtekinthető december 2-ig).

n BOOKER-DíJ: PETER CAREY Immár második alkalommal ítélték Peter Carey ausztrál írónak a 21 ezer fonttal dotált, erős példányszám-emelkedést garantáló és a legnagyobb presztízzsel bíró angol irodalmi díjat: az 1988-as Oscar and Lucinda után ezúttal a True History of the Kelly Gang című regényéért részesült az elismerésben (eddig csak a dél-afrikai J. M. Coetzee-t díjazták kétszer, 1983-ban és 1999-ben). A nyertes regény Ned Kellyről szól, aki afféle ausztrál Robin Hoodként él a köztudatban: a szegényekkel jót tevő banditát 1880-ban, 26 éves korában akasztották fel; Kelly arca 1970 óta Mick Jaggeré, Tony Richardson filmjében a Rolling Stones énekese alakította a címszerepet. Carey mellett a következők kerültek a Booker-díj döntőjébe: a két hete Budapesten járt Ian McEwan (Atonement), az elsőkönyves Rachel Seiffert (The Dark Room), Andrew Miller (Oxygen), David Mitchell (number9dream) és Ali Smith (Hotel World).

n ÁTALAKÍTÁS STRATFORDBAN? Angol színházi és műemlékvédelmi körökben megütközést keltett a Royal Shakespeare Company terve, hogy lebontsák az ország egyik kulturális jelképét, az intézmény stratfordi, Avon-parti színházát, és újat építsenek a helyén - az újkor legjelentősebbnek szánt színházépületét. "Ahhoz, hogy egy működő, 21. századi Shakespeare-színházat teremtsünk, ezt sajnos le kell rombolnunk" - nyilatkozta Stratford művészeti igazgatója, Adrian Noble a másfél év alatt készült megvalósíthatósági tanulmány megállapításaira támaszkodva. Az új létesítmény 2008-ra készülne el. A mai stratfordi színházban brit iskolások generációi kapták első Shakespeare-élményüket, noha az épület színháztermét sokan nem kedvelik, ráadásul a korhű, londoni Globe megépülése óta veszített is vonzerejéből. A bontás ellenzői a színház brit építészettörténeti jelentőségével is érvelnek, mondván, ez az első olyan modern épület, amelyet nő, Elizabeth Scott tervezett, 1932-ben, art deco stílusban.

n DREZDÁBAN A DIE BRÜCKE Nagyszabású kiállításon gyűjtötték össze a múlt század első évtizedének egyik legjelentősebb expresszionista csoportosulása, a Die Brücke című folyóirat köréhez tartozó alkotók munkáit: a drezdai Residenzschloss termeiben mintegy 350 festmény, akvarell, rajz és grafika látható január 6-ig. A lapot 1905-ben, Drezdában alapította Erich Heckel, Fritz Bleyl, Ernst Ludwig Kirchner és Karl Schmidt-Rotluff, a későbbiekben Emil Nolde, Max Pechstein, Otto Mueller és mások is bekapcsolódtak a munkába. A Galerie Arnold 1910-es kiállítása óta ez az eddigi legnagyobb bemutatója az 1911-ben Berlinbe költözött csoportnak Drezdában, szervezését 1993-ban kezdték el, megvalósulását több mint hetven európai és amerikai magán- és közgyűjtemény tette lehetővé az alkotások kölcsönzésével.

n DON JUAN A TRAF"BAN A nyári, avignoni szereplés után Budapesten, a Trafóban mutatták be a Mozgó Ház Társulás 1003 szív, avagy töredékek egy Don Juan katalógusból című előadását. Írta és játszotta: Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Deli Adrien, Gévai Réka, Gőz István, Móninger Zsolt, Nagy Fruzsina, Isabelle Lé, Pereszlényi Erika, Sulykó Elzbieta és Vajna Balázs, rendezte Hudi László.

n MICIMACK": JUBILEUM 75 éve, 1926-ban jelent meg A. A. Milne Winnie the Pooh című könyve: a Karinthy Frigyes fordításában, Micimackóként a magyar gyermekirodalom klasszikusává is vált művet több mint negyven nyelven adták ki, nemzetközi forgalma 1957-ben lépte át a hétmillió példányt.

n REJT´ JEN´ UTCA Péntek óta Rejtő Jenő nevét viseli Budapest VII. kerületében a Szövetség utcának a Wesselényi utca és a Hevesi Sándor tér közötti szakasza, ahol az író szülőháza áll. Az új utca- és házszámtáblák költségét az Index internetes lap törzslátogatói által tavaly indított mozgalom teremtette elő.

n ROCKOPERA ´56-R"L Sajtótájékoztatón jelentették be: Adorján András többszörös sakkbajnok és Kocsis L. Mihály újságíró elkészült az Aki magyar, velünk tart című rockopera szövegkönyvével. A 2002 nyarán színpadra állítandó mű zeneszerzője Jenei Szilveszter, a dalok egy része már meg is jelent CD-n.

n PAVAROTTI TISZTA A milánói bíróság fölmentette Luciano Pavarottit az évek óta húzódó perben, melyben az 1989-1995 közötti időszakból több millió dollár értékű adó be nem fizetésével vádolták a 66 éves operaénekest. Az ítélet nem jogerős.

n HARRISON: KISLEMEZ Rákkezelése óta első dalát rögzítette George Harrison: az 58 éves Beatles-gitáros fiával, Dhanival közösen írta és Jools Holland közreműködésével vette fel az A Horse to Watert: a dal novemberben jelenik meg Holland Small World, Big Friends című albumán, melynek közreműködői között szerepel Mark Knopfler, Van Morrison és Eric Clapton is.

publikálva
2001/43. (10. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...