Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 43. szám, (2001.10.25. (2001-10-25)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Az ember azt hinné, így ötven felé már nem érhetik nagy meglepetések. Hogy már mindent látott, sőt mindennek az ellenkezőjét is. De nem! Be kell látnia, megint tévedett. Most például abban, hogy naivan azt hitte: nyilvántartják a járulékbefizetéseit. Azt hitte, az állami nyugdíjpénztár is képes arra, hogy regisztrálja a nevére beérkezett járulékösszegeket.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

Berci kőműves nem szerette a világnak nem ráeső részét, elfogadta, de nem kedvelte egyáltalán. Akkor érezte elemében magát, ha - miután ledolgozta magáról a menetet - beült a Sündörgő című kocsmába, és torkon öntötte magát a megérdemelt sörrel. Berci kőműves gyanakvással figyelte az öltönyösöket, de azért ez a gyanakvás sohasem csapott át nyílt ellenszenvbe, hiszen ebből a körből kerültek ki a legjobb megrendelők.

Publicisztika

Publicisztika

Haraszti Miklós: Kell-e az afganisztáni háború?

Elöljáróban némi füstölgés, beszámoló az intellektuális csalódásról az amerikai tömeggyilkosságok után. A csalódás kiváltója a magyar véleménycsinálók közössége. (Tisztelet a kivételnek, amelynek zöme egyelőre, sajnos, nem szólalt meg.) Bebizonyosodott, hogy a posztkommunista magyar írástudók közül számosan konzumidiótái vagy éppenséggel őstermelői a világ bal- és jobboldali összeesküvés-elméleteinek. Holott ezt éppen minekünk nem volna szabad, ahhoz képest, amit mi és csak mi tudunk a világról.

Publicisztika

Három amper három

Szutykos, őszi este Budapesten. Az utcasarkon magányos alak ácsorog. Ballonkabát, napszemüveg, körülötte csikkek. Percenként megnézi világító kvarcóráját, idegesen tekinget jobbra-balra, vár valakit. Mi lesz már?

A szerk.
Belpol

Belpol

Mi lesz Mikolával?: Decemberbe´ kéne menni

"Nem tervezek semmilyen változtatást, örülök az egészségügyi miniszter munkájának, elégedett vagyok azzal, amit végzett, bár nem minden kérdésben értek vele teljesen egyet" - mondta Orbán Viktor a sajtónak a múlt hétfőn azt követően, hogy részt vett a parlamenti Fidesz-frakció ülésén. A kormányfői vizitet az indokolta, hogy az azt megelőző héten az Országgyűlés egészségügyi bizottsága általános vitára alkalmatlannak találta a kórháztörvény-javaslatot, és e döntés a testület fideszes tagjának a tartózkodásával születhetett meg. (Az ellenzők szerint a törvény egyrészt források híján végrehajthatalan lenne, másrészt az állami és a magántulajdon fura szimbiózisát eredményezve csak fokozná az amúgy is siralmas helyzetű ágazatban a káoszt.)

Belpol

Schwajda György és a régi Nemzeti díszletei: Ide nekem az oroszlánt is

Amikor az új Nemzeti Színház Részvénytársaság alapításáról szóló kormányhatározat után a Kulturális Minisztérium elvette a Nemzeti Színház nevet a VII. kerületi épülettől, még senki sem hitte, hogy nem sokkal később már visznek széket, asztalt, faliórát is. A minisztérium politikai államtitkárának döntése értelmében ugyanis a régi Nemzetinek át kell adnia bizonyos készleteit, illetve eszközeit az épülő új színháznak. A rendelkezés a díszleteken (értsd falak, ajtók) kívül minden kelléket, jelmezt, bútort érint. Azokat a tárgyakat, melyek jelenleg is repertoáron lévő előadások kellékei, csak akkor kell beszolgáltatniuk, ha az adott darab már nem lesz műsoron.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Hírverseny A szeptemberi terrortámadás óta az amerikaiak 48 százaléka az interneten szerzi be a híreket, derül ki az ABC News felméréséből. Negyven százalékkal nőtt a vezető híroldalak látogatottsága: a CNN 24,8 millió olvasóval 141 százalékot javított az előző hónaphoz képest, az MSNBC.com 22,2 millió, a Time.com 9,5 millió, az ABC News 8,99 millió, a NYTimes.com 8,96 millió, míg a Washingtonpost.com 6,8 millió látogatót regisztrált.n Felfegyverezték a Predatorokat Az amerikaiak most először vetettek be felfegyverzett távirányítású repülőgépet, miután Hellfire típusú tankölő rakétákkal látták el RQ-1 Predator típusú kémrepülőgépeiket.

Külpol

Kulturális hírek

KONCERT AZ ÁLDOZATOKÉRT Lapzártakor csak óhajtó módban fogalmazhattunk, de remélhetőleg rendben zajlottak le a hétvégén New Yorkban, Washingtonban, Nashville-ben, Atlantában és Dallasban azok a koncertek, amelyeken popzenészek (többek között Paul McCartney, Elton John, David Bowie, Eric Clapton, Billy Joel, Michael Jackson, Rod Stewart, Mariah Carey, Ricky Martin, Lee Ann Womack, Peter Frampton, a fél U2, a Destiny´s Child, az ´N Sync, a Backstreet Boys, az Aerosmith, a Styx, az REO Speedwagon, a Bad Company, a Journey, a Lynyrd Skynyrd, a Kansas és a Who tagjai) léptek fel. A 20 millió dollár körül remélt bevételt a szeptember 11-i amerikai terrortámadás áldozatai hozzátartozóinak szánják.n HAIKU ÉS LEHETETLEN "Archaikus őszi pillanatokat" szerez a sétálóknak az Artpool Művészetkutató Központ október 19-től november 4-ig, a Budapesti ´szi Fesztivál idején: a művészi haiku 18.

Könyv

Könyv

Ellenzék a 80-as évekből: A szabadság rekonstrukciója

Október 19-én, az illegális Beszélő indulásának húszéves évfordulójára szervezett a Zrínyi Nyomdába egy nosztalgiázásra és vidám aktuálpolitizálásra is alkalmat adó, egész napos bulit a folyóirat mai szerkesztősége; a Centrális Galériában pedig e héten nyílik az Artpool Művészetkutató Központ 1984-es képzőművészeti kiállításának rekonstrukciója egy korabeli ügynökjelentés és az akkori hivatalos országkép kontextusába helyezve.

Zene

Zene

Színház: Sen Te és Sui Ta (Brecht darabja a Vígszínházban)

Ha Brecht parabolájáról, A szecsuáni jóember című, álkínai környezetbe helyezett darabról kell írni, magából Brechtből is abszolválni lehetne a feladatot, annyi bölcsességet mondott-írt össze róla. De lehetne úgy is, hogy a sok bölcsességről dobbantva oda jutunk, hogy milyen szegényes volt az ő képzelőereje, mert ami itt ma folyik, arra már szó sincs, nemhogy példázat. Hogy egy embernek - esetünkben Sen Tének, az utcalánynak - a puszta túléléshez (hogy a "jóemberségről" már ne beszéljünk) Sui Tává, kőkemény érdekérvényesítő farkasemberré kell válnia, mert az istenek, a Fény fiai hülyeségeket követelnek, ez ma már semmi. A ma kérdése az: életben tud-e maradni Sui Ta, aki mégsem bírja teljesen levetkőzni a "senteséget"?

Zene

Film: Kispályások (Rudolf Péter-Kapitány Iván: Üvegtigris)

Ja, levágjuk, biztos is. Span a csávó a miniszterelnökkel, mi meg arra ugrunk, együtt fociznak. Senki nem csodálkozik, hogy lett neki lé, speckol ez akkor is gáz, ha nem igaz, de biztosan elhiszik, hogy engemet ez oltárian nem érdekel, fociznak, jó van, én is ismerek egy csávót, az is focizik, megbőrözte a Pelét, kötény, értik, az is csinált filmet az idén, annak biztos a Pelé adta a lóvét, csupa sportsman, egy kis foci, egy kis mozi, elvannak jól, nyugi van, délután mindenesetre nem engedem le a gyereket a térre, még elfocizza magát, azt hazaállít nekem egy filmmel, hova tegyem, mikor kell locsolni, valaki levágja azt is, nem ettem meszet, majd nézi a Barátok köztet vagy nem, mert abban is focizik egy csóka, akkor majd pihen vagy olvas, haggyá´ má békén.

Zene

Könyv: Bálványbeszély (A The Beatles antológia)

Már régóta úgy tudjuk, minden megvan. A stúdiók polcait kisöpörték, a létező koncertfelvételeket lemezre vágták, egészen korai és örökre elveszett dalokat ástak elő, kevertek, kavartak, válogattak. Aztán mégis újra meg újra előkerül valami "újdonság", valami "ritkaság", amivel a rajongói étvágyat csillapítani lehet. Ha pedig nincs kéznél eredeti hangfelvétel, jöhetnek a pótlékok, könyvek, fotóalbumok, feldolgozások - szimfonikus zenekartól a trash metalig -, tévéjátékok, filmek, színpadi művek. Operettek és rántott gombafejek. A Beatles, akár a kutya vagy a gyerek, a biztos siker receptje. Mondhatjuk persze úgy is: gátlástalanul aprópénzre váltottak egy igazi értéket. Akadnak azonban a csömöri úton is kellemes meglepetések. Sőt, a most megjelent - szó szerint - hatalmas könyv talán a legfontosabb és legszebb dolog, amivel a zenekar harmincegy évvel ezelőtti feloszlása óta megleptek bennünket.

Zene

Lemez: Jeles; közepes (Colombia; Mexico)

Odáig nem ragadtatnám a vágyaimat, hogy egy ország világzenéje belesrófolható legyen egy szimpla CD-be, de azért van vagy három kérdés, amelyre szeretek választ kapni, mielőtt lelkesednem kell. Mennyit bír felölelni a térségre jellemző stílusokból; a jelképes nevek mellé képes-e felsorakoztatni az újonnan érkezőket; no és végül, ugye, mennyire lopja a fülem szívébe magát, ami ebből összeáll?

Zene

Lemez: Mint egy kompozíció címe (Gilad Atzmond & The Oriental House Ensemble: Nostalgico)

Mindig öröm, ha egy új arc bukkan föl. Ennek az 1963-ban Izraelben született fiatalembernek érdemes megjegyezni a nevét. Pedig saját bevallása szerint rossz helyre és rossz időben született. Egy kicsit nacionalista faluban nőtt föl, egy olyan időszakban, amikor az a zenei nyelv, amit a legjobban értett, éppen leszálló ágban volt. Ezért aztán a Földközi-tenger partján ücsörögve olasz filmzenék és afroamerikai dallamok jártak a fejében, és arról álmodozott, hogy hidat kéne verni a nyugati kultúra és a saját gyökerei között.

Lokál

Lokál

Automobil 2001 - Budapesti Autószalon: Cseppben a henger

Persze szó sincs lesajnálásról. A Budapesti Autószalon viszonylag fiatal rendezvény, a magyar piac kicsi, a közönség többnyire szegény, tehát csupa olyan dologgal kellett szembesülniük a rendezőknek, ami eleve behatárolja a lehetőségeket. Hiába emlegetünk gazdasági felemelkedést, hiába vásárolunk több új autót, messze vagyunk attól, hogy - mondjuk a frankfurti szalonhoz hasonlóan - nálunk is térdencsúszva könyörögjön bebocsátásért az autósvilág krémje.

Sport
Tudomány

Tudomány

Szoftverjárványok: Vírusdömping és monokultúra

Alegutóbbi felmérések szerint az internetezők több mint 80 százaléka Microsoft böngészőt használ, bár a webszerverek terén továbbra is az Apache vezet 60 százalék körüli részesedésével. A Netcraft nyolcmillió szerver adataiból összeállított statisztikája szerint a biztonsági rései miatt sokat kritizált Microsoft Internet Information Server részesedése 30 százalék körüli. A Code Red féreg júliusi támadása után több mint 80 ezer IIS-szervert kapcsoltak le a hálóról üzemeltetőik, ám a Netcraft adatai szerint csak néhány ezer esetben installáltak konkurens webszervert az érintett gépekre - többségüket a biztonsági rendszer frissítése után várhatóan tovább üzemeltetik.