Cyber hírek

  • 2001. október 25.

Külpol

Hírverseny A szeptemberi terrortámadás óta az amerikaiak 48 százaléka az interneten szerzi be a híreket, derül ki az ABC News felméréséből. Negyven százalékkal nőtt a vezető híroldalak látogatottsága: a CNN 24,8 millió olvasóval 141 százalékot javított az előző hónaphoz képest, az MSNBC.com 22,2 millió, a Time.com 9,5 millió, az ABC News 8,99 millió, a NYTimes.com 8,96 millió, míg a Washingtonpost.com 6,8 millió látogatót regisztrált.n Felfegyverezték a Predatorokat Az amerikaiak most először vetettek be felfegyverzett távirányítású repülőgépet, miután Hellfire típusú tankölő rakétákkal látták el RQ-1 Predator típusú kémrepülőgépeiket.
A Predatorokat hat éve rendszeresítette az amerikai hadsereg, a légcsavarral, alacsonyan, lassan repülő szerkezetet azonban eddig kizárólag információgyűjtésre használták, például 1999-ben a kosovói konfliktus során. A gépeket az Egyesült Államokból, műholdas kapcsolaton keresztül irányítják operátoraik, a gépek monokróm és infravörös kamerával, radarral, lézertávmérővel és lézeres célmegjelölővel vannak ellátva. A kémrepülőgép harci helikopterekre kifejlesztett könnyű Hellfire rakétákkal való ellátása mindenképpen mérföldkőnek számít a haditechnikában, hiszen ily módon az első távirányítású harci repülőgép jött létre - elemzők szerint fontos trendet érhetünk itt tetten, amely akár odáig vezethet, hogy a harci repülőgépek pilótái az ellenséges légtér helyett kényelmes hazai bunkerekbe járnak majd bevetésre. Katonai szakértők szerint a terrorizmus elleni háború meggyorsíthatja az erre szolgáló új technológiák kifejlesztését és bevetését: a következő robotvadász az RQ-4A Global Hawk kémrepülőgépből lehet, amelynek jóval nagyobb a hatótávolsága, az Egyesült Államok területéről a világ bármely pontjára képes eljutni.

n Nyolc új bolygó Egy nemzetközi csillagászcsoport újabb nyolc, Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel. A nyolc bolygó közül kettő kör alakú pályán kering napja körül, a másik hatnak megnyúlt pályája van. Az égitestek tömegüket tekintve a Jupiter tömegének 0,8-szorosa, illetve tízszerese között mozognak. Napjuktól mért távolságuk szerint a legközelebbi 0,07, a legtávolabbi pedig 10 csillagászati egységre kering központi csillagától. (A csillagászati egység a Nap és a Föld közepes távolsága, azaz majd 150 millió kilométer.) Az ismert Naprendszeren kívüli planéták száma ezzel immár megközelíti a nyolcvanat. A felfedezők különösen a kör alakú pályán keringő bolygók létének kimutatását tartják értékesnek, hiszen ez az alakzat hasonlít a mi bolygórendszerünk formájára. Ennek alapján nem kizárt, hogy ezeknek az óriásbolygóknak az árnyékában is megbújnak kisebb kőzetbolygók, amelyeken a természeti viszonyok megfelelő alakulása esetén az élet is megjelenhet. A csillagászok a nyáron már kimutattak egy kör alakú pályán keringő bolygókettőst, így a mostani felfedezés azt a feltételezést erősíti, hogy az elvileg az élet hordozására alkalmas, a mi Naprendszerünkhöz hasonló bolygórendszerek léte akár elterjedt jelenség is lehet a világegyetemben.

n Hawking gyarmatosítaná a világűrt Nagy visszhangot váltott ki a világ egyik legokosabb emberének tartott kozmológus, a cambridge-i egyetem matematikaprofesszora, Stephen Hawking a brit Daily Telegraphnak adott interjújával, amelyben kifejtette: az emberiség végét jelenti, ha ezer éven belül nem tökéletesíti magát géntechnológiai módszerekkel, és nem gyarmatosít más bolygókat. Az 59 esztendős tudós nem először figyelmeztet a jövő veszélyeire: egy tavalyi interjújában úgy vélte, hogy a Föld az üvegházhatás miatt ezer éven belül lakhatatlanná válik, akár a Vénusz. A múlt hónapban a német Focusnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a Moore-törvény következményeként a mesterséges intelligencia egyhamar megelőzheti az embert a gondolkodásban, úgyhogy ha a jövőben is büszkék szeretnénk lenni arra, hogy emberek vagyunk, genetikailag tökéletesítenünk kell magunkat - többek között azért, hogy huzamosabb ideig élhessünk az űrben. A liverpooli John Moores Egyetem apokaliptikus mozgalmakkal és világvége-elméletekkel foglalkozó kutatója, Benny Peiser egyszerűen csak "sajnálatos rémhírkeltésként" értékelte Hawking szavait, de apokaliptikus eszmefuttatásaiért az Onionon is kapott egy frappáns álhírt "Hawking saját gyártmányú exoskeletonjával parádézott Cambridge-ben" címmel.

n Reklám az űrállomáson A Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) tartózkodó két orosz kozmonauta űrsétáján a Kodak fotóipari cég hirdetését helyezte el az állomás külső felületén. Mihail Tyurin és Vlagyimir Dezurov a Kodak reklámot az űrállomás külső oldalára, az orosz zászló helyére erősítette fel. Nem ez az első eset, hogy az orosz űrügynökség reklámfelületet kínált fel az érdeklődőknek. A Pizza Hut reklámja például az űrállomás egyik alkotóelemét Föld körüli pályára állító rakéta oldalán szerepelt. A Kodak reklámja egyelőre csak filmen lett megörökítve, úgyhogy aki fényképet akar készíteni róla, annak fel kell mennie a fotózáshoz. Később tervezik több kilométer széles, Föld körüli pályára állított hirdetőtáblák üzembe helyezését is, amelyeket a Földről szabad szemmel is lehet majd látni. Az ISS legénysége már 69 napja az űrállomáson dolgozik, és a tervek szerint a november végén startoló Endeavour amerikai űrrepülőn érkeznek majd vissza a Földre.

n Anthrax-féregvírus A lépfenepánikot kihasználó féregvírus indult útjára az interneten, ám a vírus kódjának több hibája megakadályozza, hogy széles körben elterjedjen - adta hírül az Index. Az "Anthrax" nevű vírus hasonló tárgyú e-mailben terjedhet, spanyol nyelvű üzenete szerint a csatolt képen megtekinthető, milyen hatásai vannak a lépfenefertőzésnek.

n 600 millió mobilos A GSM-rendszerű mobiltelefonos hálózatok előfizetői száma meghaladta a 600 milliót. A GSM Association előrejelzése szerint ez a szám az év végére meghaladhatja a 630 milliót, a többi mobilhálózattal együtt pedig elérheti az egymilliárd felhasználót. A GSM-szabványt a világ 171 országában alkalmazzák, a technológia továbbfejlesztéséből jött létre a csomagkapcsolt adatátvitelt biztosító GPRS-technológia.

n SMS-flört Minden ötödik angol kezdeményezett már kapcsolatot SMS-ben, áll a Mobile Choice fiatalok körében készített tanulmányában. Az 1100 megkérdezett 17 százaléka állította, hogy SMS-ét követően hosszabb-rövidebb kapcsolatba bonyolódott a címzettel. A válaszadók 10 százaléka szakított párjával SMS-ben, míg minden negyedik mobilos küldött már téves számra tetemre hívó üzenetet.

n Maori koncesszió A zimbabwei székhelyű Econet Wireless megegyezett Új-Zéland maori népével, hogy jövő februártól harmadik generációs mobilszolgáltatást indít a maorik birtokában lévő UMTS-licenc alapján. A konceszsziót még tavaly adományozta az új-zélandi kormány a maoriknak, meghajolva érvük előtt, mely szerint történelmi sérelmeik jóvátétele keretében joguk van a szóban forgó spektrumra.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.