Cyber hírek

  • 2001. október 25.

Külpol

Hírverseny A szeptemberi terrortámadás óta az amerikaiak 48 százaléka az interneten szerzi be a híreket, derül ki az ABC News felméréséből. Negyven százalékkal nőtt a vezető híroldalak látogatottsága: a CNN 24,8 millió olvasóval 141 százalékot javított az előző hónaphoz képest, az MSNBC.com 22,2 millió, a Time.com 9,5 millió, az ABC News 8,99 millió, a NYTimes.com 8,96 millió, míg a Washingtonpost.com 6,8 millió látogatót regisztrált.n Felfegyverezték a Predatorokat Az amerikaiak most először vetettek be felfegyverzett távirányítású repülőgépet, miután Hellfire típusú tankölő rakétákkal látták el RQ-1 Predator típusú kémrepülőgépeiket.
A Predatorokat hat éve rendszeresítette az amerikai hadsereg, a légcsavarral, alacsonyan, lassan repülő szerkezetet azonban eddig kizárólag információgyűjtésre használták, például 1999-ben a kosovói konfliktus során. A gépeket az Egyesült Államokból, műholdas kapcsolaton keresztül irányítják operátoraik, a gépek monokróm és infravörös kamerával, radarral, lézertávmérővel és lézeres célmegjelölővel vannak ellátva. A kémrepülőgép harci helikopterekre kifejlesztett könnyű Hellfire rakétákkal való ellátása mindenképpen mérföldkőnek számít a haditechnikában, hiszen ily módon az első távirányítású harci repülőgép jött létre - elemzők szerint fontos trendet érhetünk itt tetten, amely akár odáig vezethet, hogy a harci repülőgépek pilótái az ellenséges légtér helyett kényelmes hazai bunkerekbe járnak majd bevetésre. Katonai szakértők szerint a terrorizmus elleni háború meggyorsíthatja az erre szolgáló új technológiák kifejlesztését és bevetését: a következő robotvadász az RQ-4A Global Hawk kémrepülőgépből lehet, amelynek jóval nagyobb a hatótávolsága, az Egyesült Államok területéről a világ bármely pontjára képes eljutni.

n Nyolc új bolygó Egy nemzetközi csillagászcsoport újabb nyolc, Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel. A nyolc bolygó közül kettő kör alakú pályán kering napja körül, a másik hatnak megnyúlt pályája van. Az égitestek tömegüket tekintve a Jupiter tömegének 0,8-szorosa, illetve tízszerese között mozognak. Napjuktól mért távolságuk szerint a legközelebbi 0,07, a legtávolabbi pedig 10 csillagászati egységre kering központi csillagától. (A csillagászati egység a Nap és a Föld közepes távolsága, azaz majd 150 millió kilométer.) Az ismert Naprendszeren kívüli planéták száma ezzel immár megközelíti a nyolcvanat. A felfedezők különösen a kör alakú pályán keringő bolygók létének kimutatását tartják értékesnek, hiszen ez az alakzat hasonlít a mi bolygórendszerünk formájára. Ennek alapján nem kizárt, hogy ezeknek az óriásbolygóknak az árnyékában is megbújnak kisebb kőzetbolygók, amelyeken a természeti viszonyok megfelelő alakulása esetén az élet is megjelenhet. A csillagászok a nyáron már kimutattak egy kör alakú pályán keringő bolygókettőst, így a mostani felfedezés azt a feltételezést erősíti, hogy az elvileg az élet hordozására alkalmas, a mi Naprendszerünkhöz hasonló bolygórendszerek léte akár elterjedt jelenség is lehet a világegyetemben.

n Hawking gyarmatosítaná a világűrt Nagy visszhangot váltott ki a világ egyik legokosabb emberének tartott kozmológus, a cambridge-i egyetem matematikaprofesszora, Stephen Hawking a brit Daily Telegraphnak adott interjújával, amelyben kifejtette: az emberiség végét jelenti, ha ezer éven belül nem tökéletesíti magát géntechnológiai módszerekkel, és nem gyarmatosít más bolygókat. Az 59 esztendős tudós nem először figyelmeztet a jövő veszélyeire: egy tavalyi interjújában úgy vélte, hogy a Föld az üvegházhatás miatt ezer éven belül lakhatatlanná válik, akár a Vénusz. A múlt hónapban a német Focusnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a Moore-törvény következményeként a mesterséges intelligencia egyhamar megelőzheti az embert a gondolkodásban, úgyhogy ha a jövőben is büszkék szeretnénk lenni arra, hogy emberek vagyunk, genetikailag tökéletesítenünk kell magunkat - többek között azért, hogy huzamosabb ideig élhessünk az űrben. A liverpooli John Moores Egyetem apokaliptikus mozgalmakkal és világvége-elméletekkel foglalkozó kutatója, Benny Peiser egyszerűen csak "sajnálatos rémhírkeltésként" értékelte Hawking szavait, de apokaliptikus eszmefuttatásaiért az Onionon is kapott egy frappáns álhírt "Hawking saját gyártmányú exoskeletonjával parádézott Cambridge-ben" címmel.

n Reklám az űrállomáson A Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) tartózkodó két orosz kozmonauta űrsétáján a Kodak fotóipari cég hirdetését helyezte el az állomás külső felületén. Mihail Tyurin és Vlagyimir Dezurov a Kodak reklámot az űrállomás külső oldalára, az orosz zászló helyére erősítette fel. Nem ez az első eset, hogy az orosz űrügynökség reklámfelületet kínált fel az érdeklődőknek. A Pizza Hut reklámja például az űrállomás egyik alkotóelemét Föld körüli pályára állító rakéta oldalán szerepelt. A Kodak reklámja egyelőre csak filmen lett megörökítve, úgyhogy aki fényképet akar készíteni róla, annak fel kell mennie a fotózáshoz. Később tervezik több kilométer széles, Föld körüli pályára állított hirdetőtáblák üzembe helyezését is, amelyeket a Földről szabad szemmel is lehet majd látni. Az ISS legénysége már 69 napja az űrállomáson dolgozik, és a tervek szerint a november végén startoló Endeavour amerikai űrrepülőn érkeznek majd vissza a Földre.

n Anthrax-féregvírus A lépfenepánikot kihasználó féregvírus indult útjára az interneten, ám a vírus kódjának több hibája megakadályozza, hogy széles körben elterjedjen - adta hírül az Index. Az "Anthrax" nevű vírus hasonló tárgyú e-mailben terjedhet, spanyol nyelvű üzenete szerint a csatolt képen megtekinthető, milyen hatásai vannak a lépfenefertőzésnek.

n 600 millió mobilos A GSM-rendszerű mobiltelefonos hálózatok előfizetői száma meghaladta a 600 milliót. A GSM Association előrejelzése szerint ez a szám az év végére meghaladhatja a 630 milliót, a többi mobilhálózattal együtt pedig elérheti az egymilliárd felhasználót. A GSM-szabványt a világ 171 országában alkalmazzák, a technológia továbbfejlesztéséből jött létre a csomagkapcsolt adatátvitelt biztosító GPRS-technológia.

n SMS-flört Minden ötödik angol kezdeményezett már kapcsolatot SMS-ben, áll a Mobile Choice fiatalok körében készített tanulmányában. Az 1100 megkérdezett 17 százaléka állította, hogy SMS-ét követően hosszabb-rövidebb kapcsolatba bonyolódott a címzettel. A válaszadók 10 százaléka szakított párjával SMS-ben, míg minden negyedik mobilos küldött már téves számra tetemre hívó üzenetet.

n Maori koncesszió A zimbabwei székhelyű Econet Wireless megegyezett Új-Zéland maori népével, hogy jövő februártól harmadik generációs mobilszolgáltatást indít a maorik birtokában lévő UMTS-licenc alapján. A konceszsziót még tavaly adományozta az új-zélandi kormány a maoriknak, meghajolva érvük előtt, mely szerint történelmi sérelmeik jóvátétele keretében joguk van a szóban forgó spektrumra.

Figyelmébe ajánljuk

Átvitt értelem

Jędrzej apukája bokszbajnok volt a hetvenes években, de megmondták neki az elvtársak, hogy az olimpián majd veszítenie kell a szovjet versenyzővel szemben, mire ő abbahagyta az egészet, fiát kifejezetten eltiltotta a boksztól, szegény bányászként, a munkahelyén kapott légúti betegségben halt meg. Megfulladt. Konkrétan és átvitt értelemben is.

Blue Bayou

  • - turcsányi -

Az időutazás és a vérfertőzés közé nehéz egyenlőségjelet tenni. Ám tudjuk jól, hogy a mozi csodákra képes.

Truffaut-ra várva

Értelmiségi fiú és pincérlány nem lehetnek egymáséi az osztálykülönbség miatt. A fiú (Victor Belmondo, a nagy Jean-Paul fia, látszik is rajta) egyetemre jár, filmrendezői ambíciói vannak, és társadalmi helyzetének megfelelő, sznob barátai, akik ki nem hagynák az alkalmat a nem csak Truffaut-t, de Marilyn Monroe-t sem ismerő lány cikizésére (akit Marie-Line-nek hívnak, haha).

Kint is bent

  • Kiss Annamária

Gombfoci, műbőr fotelek, kőbányai világos; szemüvegek óriási kerettel, húsleves és rántott hús; skálás szatyor, műanyag ételhordó, Wunderbaum és pajesz.

Kötelező olvasmány

  • Németh Gábor

Ballát olvasni olyan, mintha az ember fölülne a hullámvasútra, és életkori sajátosságainak megfelelően viselkedne. Sose tudod, mi jön, sikoltozol és üvöltesz, hol félelmedben, hol örömödben. Lásd még a paraszt bácsit a viccben, akit elvittek műrepülni. Aki sok mindenre számított, még arra is, hogy becsinál, de arra azért nem, hogy az egész a nyakában végzi.

 

Az orosz mese

„Önök felfüggesztett szabadságvesztéssel, Damoklész kardjaként próbálnak fenyegetést elérni nálam. Én ott leszek, ott fogok harcolni. Ha akarnak, dugjanak érte börtönbe. Most már tényleg csak egy hajszál választ el tőle. Dugjanak börtönbe, megyek, de én ott leszek kint az emberekkel, most pedig kivonulok a magyar parlamentből, de ne féljenek, önök is ki fognak, csak önök nem önszántukból. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A pánik és a reakció

Lassuló és kimerülő gazdaság, növekvő elégedetlenség a mélyben, a semmiből előtört politikai versenytárs, rakétasebességgel lefalcoló külföldi szövetségesek. Ennél nagyobb veszély nem is leselkedhet az egyeduralomba belekényelmesedett kormányra.

 

A pecsenyekacsa alkonya

Eddig Európa 30 baromfitartó gazdaságában tört ki a madárinfluenza, ezért e helyeken a teljes állományt felszámolták. Az esetek harmada Magyarországhoz köthető, a legtöbb állatot viszont Olaszországban kellett leölni. A baromfi-feldolgozókat idővel alapanyag­hiány sújthatja.